Samovražedný atentátnik dnes zaútočil na trh s dobytkom

NETKY.SK • 26 December 2016, 13:29 • 2 min
Samovražedný atentátnik dnes zaútočil na trh s dobytkom

MAIDUGURI - Samovražedný atentátnik dnes zaútočil na trh s dobytkom v meste Maiduguri na severovýchode Nigérie, informovali očití svedkovia i polícia.

slovakia

left justify in out

Polícia potvrdila smrť útočníka, ale o ďalších prípadných obetiach neinformovala. Podľa očitých svedkov utrpelo zranenia viacero ľudí.

 

K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale má všetky znaky atentátov páchaných aktivistami islamistického hnutia Boko Haram, ktoré vzniklo práve v Maiduguri.

 

K dnešnému útoku došlo len niekoľko dní po tom, ako nigérijský prezident Muhammadu Buhari uplynulú sobotu oznámil, že Boko Haram, ktorá v uplynulých rokoch bojovala za nastolenie islamského režimu na severovýchode Nigérie, prišla v piatok o svoju poslednú základňu.

 

Podľa Buhariho armáda vyhnala bojovníkov Boko Haram z tzv. Camp Zero - tábora ležiaceho v zalesnenej oblasti Sambisa. Džihádisti sú teraz podľa neho "na úteku a už nemajú žiadne miesto, kde by sa ukryli". Buhari vo svojom príhovore označil tento úspech za "dlho očakávanú a najradostnejšiu správu".

 

Ako však v tejto súvislosti upozornila agentúra AP, je stále nepravdepodobné, že by Nigéria v blízkej budúcnosti prestala byť dejiskom samovražedných bombových útokov či útokov na dediny alebo odľahlé stanovištia armády. Prívrženci Boko Haram v minulosti podnikali útoky aj v susednom Čade, Nigeri a Kamerune. Odhaduje sa, že od roku 2009 zomrelo pri útokoch týchto sunnitských fundamentalistov vyše 20.000 ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona