Samovražedné atentáty na predmestiach Bagdadu si vyžiadali najmenej 17 obetí

NETKY.SK • 27 September 2016, 13:45 • 2 min
Samovražedné atentáty na predmestiach Bagdadu si vyžiadali najmenej 17 obetí

BAGDAD - Irackou metropolou Bagdad dnes otriasli dva samovražedné útoky, ktoré sa odohrali s odstupom niekoľkých hodín na východnom a juhozápadnom predmestí a vyžiadali si spolu najmenej 17 obetí. Obe predmestia sú obývané prevažne šiitmi, uviedla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Prvý z atentátov si podľa najnovšej bilancie vyžiadal najmenej 11 mŕtvych a 28 zranených. Odohral sa na šiitskom predmestí Nový Bagdad, kde sa samovražedný atentátnik priblížil k skupinke stavebných robotníkov a aktivoval nálože, ktoré mal ukryté vo veste. Okrem obetí na životoch a zranených výbuch spôsobil aj materiálne škody na blízkych obchodoch a autách.

 

O niekoľko hodín neskôr sa ďalší samovražedný atentátnik odpálil na trhovisku na šiitskom predmestí Baja'a, pričom prišlo o život šesť ľudí a ďalších 21 utrpelo zranenia, informovala polícia.

K samovražedným atentátom sa neskôr prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá stále ovláda časti územia Iraku.

 

IS však nedávno utrpel citeľné straty v priamych bojoch s irackou armádou, preto sa začal utiekať k taktike typickej skôr pre povstalecké skupiny. Islamský štát naďalej kontroluje Mósul, ktorý sa nachádza na severe krajiny a je druhým najväčším mestom Iraku. Iracké vedenie vyjadrilo nádej, že Mósul sa vládnym silám podarí dobyť ešte tento rok.

 

Irak zažíva bezpečnostné vákuum od polovice roku 2014, keď IS obsadil nielen Mósul, ale aj veľké územia na severe a západe krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies