Samovražedné atentátničky zabili na severe Nigérie najmenej 22 ľudí

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 11:21 • 2 min
Samovražedné atentátničky zabili na severe Nigérie najmenej 22 ľudí

MAIDUGURI - Najmenej 22 obetí na životoch si dnes vyžiadali dva samovražedné atentáty, ktoré sa počas ranných modlitieb odohrali v mešite na predmestí mesta Maiduguri v štáte Borno na severovýchode Nigérie. Ďalších najmenej 17 ľudí bolo pri útokoch zranených.

slovakia

left justify in out

Útoky spáchali dve ženy, spresnila agentúra AP. Prvá útočníčka sa odpálila priamo medzi veriacimi vnútri mešity. Druhá aktivovala nálože na svojom tele krátko po prvom výbuchu a v priestore pred mešitou, kam v panike vybehli veriaci.

 

Mešita, ktorá bola terčom dnešného útoku, leží vo štvrti Umarari na predmestí Maiduguri, kde sa nachádza veliteľské centrum vládnych síl bojujúcich proti islamistickým povstalcom z hnutia Boko Haram.

 

Agentúra AP pripomenula, že dnešný útok je prvý od 28. decembra 2015, keď ozbrojenci Boko Haram podnikli sériu útokov, ktorá si vyžiadala viac ako 50 obetí na životoch.

 

K zodpovednosti za dnešné dva samovražedné atentáty sa zatiaľ nikto neprihlásil.

 

Hnutie Boko Haram začalo so svojou činnosťou pred šiestimi rokmi práve v Maiduguri. Jeho ozbrojenci útočia nielen na území Nigérie, ale aj v susednom Nigeri, Kamerune a Čade. Boko Haram sa usiluje o vytvorenie islamského kalifátu a zavedenie islamského práva na celom území Nigérie. Je to proti západnému vzdelaniu, demokracii a deľbe moci, ako aj proti noseniu "západného" oblečenia a ďalším prvkom cudzích kultúr. Vlani v marci Boko Haram prisahal vernosť džihádistickej organizácii Islamský štát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies