VIDEO Samovražedného útoku z Paríža: Atentátnička bola typická párty girl, pila, fajčila a drogovala

NETKY.SK • 20 November 2015, 13:05 • 2 min
VIDEO Samovražedného útoku z Paríža: Atentátnička bola typická párty girl, pila, fajčila a drogovala

PARÍŽ - Matka mladej ženy, ktorá sa v stredu vyhodila do vzduchu pri protiteroristickej operácii francúzskej polície na parížskom predmestí Saint-Denis, tvrdí, že jej dcéra sa stala obeťou vymývania mozgov. Napísal to dnes britský denník Times.

slovakia

left justify in out

Médiá označujú 26-ročnú Hasnu Aitboulahcenovú za prvú samovražednú atentátničku v západnej Európe, keďže počas policajnej operácie aktivovala výbušninu na svojom opasku. Počas záťahu prišiel o život aj jej bratranec Abdelhamid Abaaoud, predpokladaný plánovač a organizátor útokov, ktoré si pred týždňom v Paríži vyžiadali 129 obetí na životoch a 352 zranených.

 

Policajný zásah

 

 

Podľa svedectiev jej známych Hasna Aitboulahcenová ako tínedžerka bola typickou "party girl": rada si vypila, fajčila, chodila do nočných klubov, stýkala sa s dílermi drog a neprejavovala ani najmenší záujem o Korán a islam. Nikáb - zakrývajúci celú tvár okrem očí - začala nosiť pred necelým rokom.


Dovtedy bola "fanatickou" používateľkou internetu a milovníčkou excentrického štýlu obliekania: rada napríklad nosila veľké klobúky, za čo si vo svojej štvrti vyslúžila prezývku Kovbojka.

 

Jej brat Youssef uviedol, že Hasna žila vo vlastnom svete. Dodal, že ju nikdy nevidel, že by si otvorila Korán. Stále visela na telefóne a kontrolovala, čo je nové na Facebooku či WhatsAppe.

 

Moment, kedy sa žena odpálila

 

 

Premenou Abdelhamida Abaaouda je prekvapený aj belgický právnik Alexandre Chateau, ktorý ho v rokoch 2006-13 zastupoval ako advokát na súdnych pojednávaniach v rôznych kauzách, do ktorých bol jeho klient zapletený. Šlo o lúpeže, vlámania, prepadnutie a skrývanie a predaj kradnutého tovaru. "Stručne povedané, nezávažná trestná činnosť typická pre mladistvých v jeho veku z problémových štvrtí," vysvetlil Chateau v rozhovore pre televíziu BFMTV.


Advokát svojho bývalého mandanta opísal ako rezervovaného mladíka, ktorý sa snažil získať si rešpekt svojho okolia. Za celé roky, čo boli v kontakte, si právnik nevšimol jeho radikalizáciu, "Naopak, mal som pocit, že sa snaží resocializovať a reintegrovať," vysvetlil.


V roku 2013 si však právnik do záznamov poznačil, že na Abaaoudovi vypozoroval zvýšený záujem o náboženstvo. "Nemalo to naňho negatívny vplyv, skôr naopak, nebol už taký negativistický. Bol pokojnejší. Zdalo sa, akoby sa v tom (islame) našiel," dodal advokát. K tomuto prerodu došlo počas roku 2013, niekoľko mesiacov pred mladíkovým odchodom do Sýrie.

 

Na margo kontaktov medzi Abaaoudom a Salahom Abdeslamom, po ktorom je po útokoch v Paríži vyhlásené medzinárodné pátranie, právnik uviedol, že boli spoločne súdení za vlámanie. Dopustili sa ho pod vplyvom alkoholu, dodal právnik bez bližších podrobností.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona