Samostatná zvernica podľa investora prírode neublíži

NETKY.SK • 28 August 2020, 12:22 • 2 min
Samostatná zvernica podľa investora prírode neublíži

Spoločnosť M&J Business, s.r.o., chce vybudovať samostatnú zvernicu neďaleko obce Pitelová v okrese Žiar nad Hronom.

slovakia

left justify in out

Konateľ spoločnosti vysvetľuje, že celému investičnému zámeru predchádzal proces povoľovania, a tak je zámer prispôsobovaný aj požiadavkám štátnych orgánov a ďalších zainteresovaných strán. „Samotnej realizácii uznanej zvernice Pitelová podľa zákona o poľovníctve predchádza rozsiahly vyjadrovací a povoľovací proces so zainteresovaním množstva orgánov a inštitúcii štátnej správy ako sú Okresný úrad, odbor pozemkový a lesný, odbor starostlivosti o životné prostredie, ministerstvo životného prostredia, štátna ochrana prírody a ďalšie,“ povedal Martin Adamovic.

 

 

Rešpektovať predpisy

Všetkému predchádzal projekt. „Predmetný proces započal vypracovaním projektu zvernice Národným lesníckym centrom v roku 2018, predmetná inštitúcia pri vypracovaní predmetného projektu bola povinná rešpektovať platné právne predpisy ako aj plán rozvoja poľovníctva a lesníctva na Slovensku,“ vysvetlil konateľ M&J Business, s.r.o.

 

Akceptácia odporučených zmien

Konateľ dodal, že nasledovalo vyjadrovanie ďalších orgánov. „Po vypracovaní predmetného projektu bol tento predložený Okresnému úradu v Žiari nad Hronom, odboru pozemkovému a lesnému súbežne s odborom starostlivosti o životné prostredie a ním doporučené zmeny boli plnom rozsahu zapracované,“ zdôraznil.

 

 

Ďalšie orgány

Stanovisko predložil aj najvyšší štátny orgán. „Následne sa k projektu vyjadrilo aj Ministerstvo životného prostredia a CHKO Štiavnické vrchy, ktorých pripomienky, ktorých splnenie bolo podmienkou schválenia projektu, boli v taktiež v plnom rozsahu zapracované. Po schválení projektu sme o našom zámere informovali obec Pitelová a to najmä obecné zastupiteľstvo s ktorými sme o zámere intenzívne komunikovali a náš zámer vysvetľovali. Vznesené pripomienky boli taktiež zapracované,“ vysvetlil Adamovic.

 

img

 

Najvhodnejšie miesto

Konateľ pripomína, že zvernicu nie je možné presunúť na iné miesto, keďže lokalita je podľa nich najvhodnejšia. „Situovanie samostatnej zvernice v rámci územia, ktoré obhospodarujeme, odzrkadľuje najideálnejšiu lokalitu zo všetkých hľadísk – poľovníckeho, lesohospodárskeho ako aj ochrany životného prostredia. Dávame do pozornosti, že nami obhospodarované územie je zároveň aj územím intenzívnej banskej činnosti, ktorú sme ako úradmi riadne povolenú činnosť museli vziať v úvahu,“ zdôraznil konateľ  M&J Business, s.r.o.

 

 

Prírode pomáha

Zvernica, ktorá sa má vytvoriť, podľa Adamovica prispieva k ochrane životného prostredia. „V tejto súvislosti považujeme za potrebné podotknúť, že schválená samostatná zvernica je istým spôsobom garantom nemennosti daného územia s bohatým výskytom ložísk bentonitu (v predmetnom území nebude možná ťažba) bentonitu) a zároveň ochrany funkcie a tvaru lesa na najbližších 30 rokov,“ objasnil.

 

img

 

Les osobitného určenia

Dôjde tak vlastne k pozdvihnutiu danej lokality. „Podotýkame, že predmetný les v území samostatnej zvernice sa zmení z hospodárskeho lesa na les osobitného určenia, kde množstvo ťažby sa zníži o minimálne  90%. Funkcia tohto lesa bude prioritne vytvárať vhodné podmienky pre chov zveri a byť jej cez svoje plody prirodzeným zdrojom potravy,“ vysvetlil Adamovic.

 

 

Migrácia

Konateľ spoločnosti sa ohradil aj voči námietkam ochranárov. Tí si myslia, že zvernicou sa migrácia zvierat presunie bližšie k obci. „Čo sa týka migrácie zveri v blízkosti obce Pitelová, máme skôr opačný názor na základe nášho dlhoročného pozorovania z dôvodu, že samostatná zvernica sa nachádza celou svojou rozlohou v našom poľovnom revíri a lesná zver sa aj v súčasnosti neustále pohybuje v blízkosti obce a preto máme za to, že migračné trasy zveri sa neprerušia, nakoľko zvernica nevytvára také prekážky migrácie zveri, ako napr. diaľnica bez zelených mostov, ktorá je naviac oplotená z oboch strán, resp. banský priestor, ktorý je pre zver absolútne neprechodný,“ uzavrel Martin Adamovic.

 

 

Reakcie ďalších zainteresovaných strán prinášame z priestorových možností v pokračovaní príspevku nabudúce aj s priložením odkazu toto vyjadrenie investora.

Prečítajte si aj, ako bývalý policajt a ochranár z Českej republiky, pomáha prírode na viacerých miestach sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies