Samosprávy dostanú od štátu finančné odškodné

NETKY.SK • 20 August 2020, 15:04 • 2 min
Samosprávy dostanú od štátu finančné odškodné

BRATISLAVA - Ministerstvo financií SR (MF SR) bude samosprávam poskytovať finančné kompenzácie. Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) to oznámil na dnešnom tlačovom brífingu s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), združenia krajov SK8 a Únie miest Slovenska (ÚMS).

slovakia

left justify in out

Daň za opatrenia pred COVID-19

Samosprávam majú nahrádzať výpadky príjmov, ktoré im vzniknú v dôsledku plnenia sociálnych opatrení zavedených vládou. Heger sa chce s predstaviteľmi samospráv v najbližších týždňoch dohodnúť na tom, akým mechanizmom budú finančné kompenzácie fungovať a aký balík peňazí im bude prerozdelený.

 

img

 

Úľavy 

"Dnes sme teda otvorili tému pripravovaných opatrení, ktoré by mali začať platiť od budúceho roka a dohodli sme sa, že budeme pokračovať na technickej úrovni, aby sme uchopili dve opatrenia z tohto súboru, ktoré budú mať dopad na samosprávy," uviedol Heger. Je to dvojnásobný daňový bonus na deti do 15 rokov a doprava zadarmo pre študentov, dôchodcov a vozíčkarov.

 

img


Šéf rezortu financií dodal, že v blízkej dobe k téme finančných kompenzácií zasadnú odborníci MF SR, ktorí na základe relevantných údajov pripravia návrh mechanizmu finančných kompenzácií pre samosprávy, aby mohol byť od nového roka funkčný. Predseda ZMOS-u Branislav Tréger, predseda SK8 Jozef Viskupič a tiež prezident ÚMS Richard Rybníček v tejto súvislosti ocenili prístup MF SR.

 

Požadujú zmenu formy 

Podľa predstaviteľov samospráv bude dôležité, aby kompenzácie mali dotačnú formu, nie formu bezúročných pôžičiek, akú štát ponúkol samosprávam v prípade kompenzácií za výpadky spôsobené koronakrízou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona