Samosprávne kraje sľúbili premiérovi zodpovednejšie hospodárenie

NETKY.SK • 12 Október 2012, 13:31 • 2 min
Samosprávne kraje sľúbili premiérovi zodpovednejšie hospodárenie

Samosprávne kraje sľúbili premiérovi zodpovednejšie hospodárenie - Politika Združenie samosprávnych krajov v SR (SK8) sa podpísaním memoranda s vládou zaviazalo usporiť prostriedky v celkovej sume 38 miliónov eur, ktoré majú slúžiť ako ich rezerva. Premié

slovakia

left justify in out

img

Združenie samosprávnych krajov v SR (SK8) sa podpísaním memoranda s vládou zaviazalo usporiť prostriedky v celkovej sume 38 miliónov eur, ktoré majú slúžiť ako ich rezerva.

Premiér SR Robert Fico sa dnes dohodol s predstaviteľmi samosprávnych krajov na väčšej finančnej zodpovednosti v budúcom roku. Združenie samosprávnych krajov v SR (SK8) sa podpísaním memoranda s vládou zaviazalo usporiť prostriedky v celkovej sume 38 miliónov eur, ktoré majú slúžiť ako ich rezerva. "Prispejeme tak ku konsolidácii verejných financií a garantovaniu rozpočtového schodku vo výške 2,94 % HDP," povedal na dnešnom tlačovom brífingu v Bratislave predseda SK8 Tibor Mikuš.

Samosprávne kraje sa tak budú na budúci rok pri svojom hospodárení správať zodpovednejšie a vytvárať finančné rezervy. Podľa Mikuša ide o dobrý krok, ktorým sa samosprávne kraje hlásia ku zodpovednosti za funkčnosť Slovenska ako celku. "Opatrenia, ktoré budeme musieť prijať, nebudú jednoduché, niekedy budú bolestivé, ale chápeme ich ako nevyhnutné kroky, ktoré musíme urobiť," vyhlásil Mikuš. O aké konkrétne kroky pôjde, však nespresnil.

Ako po podpísaní memoranda povedal premiér Fico, rokovania medzi vládou a predstaviteľmi krajov budú pokračovať na spoločnom zasadnutí, na ktorom sa zúčastní aj vedenie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Rokovanie sa bude konať 19. novembra a jeho obsahom majú byť témy dôležité pre kooperáciu štátu a miestnej a regionálnej samosprávy. "Súčasne prijmeme k týmto rozhovorom aj konkrétne uznesenia a konkrétne zodpovedných ministrov na jednej strane i predstaviteľov miestnej a regionálnej samosprávy na strane druhej," avizoval Fico.

Hovoriť sa má o súčasnom stave európskych fondov, pri ktorých samospráva upozorňuje na vysokú administratívnu náročnosť. Témou bude aj stratégia, ako čerpať európske fondy v rokoch 2014 až 2020, či problém s využívaním ciest II. a III. triedy kamiónmi. Zúčastnené strany okrem iného prerokujú aj oblasti školstva a zdravotníctva. "Budeme hovoriť aj o úlohe samospráv v sociálnej oblasti," dodal premiér.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies