Samospráva tvrdí, že výskyt medveďov je veľmi vážny problém

NETKY.SK • 26 Október 2011, 22:20 • 2 min
Samospráva tvrdí, že výskyt medveďov je veľmi vážny problém

Samospráva tvrdí, že výskyt medveďov je veľmi vážny problém

slovakia

left justify in out

img

Zvýšený pohyb medveďov v zastavanom území Vysokých Tatier je veľmi vážnym problémom. Hlavné príčiny vidí samospráva v aktuálnom stave populácie medveďa hnedého na území mesta, pričom sa stále zvyšuje počet synantropizovaných jedincov. Jednou z ďalších príčin je aj postupná strata prirodzeného biotopu, ku ktorej dochádza od kalamity v roku 2004.

Ďalšou vedľajšou príčinou je podľa mesta problematika odpadového hospodárstva, ktorú sa snaží samospráva postupne riešiť. "Táto situácia nie je vážna, je veľmi vážna. Denne mám telefonáty od občanov, aby sme robili niečo s týmto problémom," konštatoval primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. Mesto chce rozhýbať všetkých zainteresovaných, aby sa začalo niečo robiť, a aby sa vytýčili konkrétne kroky. Okrem iného je to zmena legislatívy, sčítanie medvedej populácie a určenie ich teritória. Následkom týchto krokov by podľa primátora mohol byť aj prísne strážený regulovaný odstrel, prípadne presun odchytených jedincov do zahraničia.

Ďalšou príčinou, ktorá zvyšuje počet medveďov v intraviláne mesta, je tiež prikrmovanie poľovníckej zveri v nižších oblastiach národného parku. Medveď hnedý sa pravidelne vyskytuje v Tatranskej Kotline, v Tatranskej Lomnici, v Smokovci i vo Vyšných Hágoch na celom území a navštevuje aj kŕmidlá. "Kto si myslí, že medveď na Slovensku nie je premnožený, len zatvára oči pred problémom. Vyskytuje sa aj na takých miestach, kde sa v minulosti nepohyboval a nechodí už medvedica len s dvoma mladými, ale so štyrmi," dodal Mokoš.

Problematiku stretu medveďov s obyvateľmi vníma aj polícia v meste Vysoké Tatry. Eviduje už dve petície občanov a šesť oficiálnych sťažností od hotelierov. "Ľudia sa čoraz častejšie sťažujú na výskyt medveďov a stret medveďa s človekom je veľmi nebezpečný," uviedol náčelník Mestskej polície vo Vysokých Tatrách Miroslav Kolodzej. Medveď sa v intraviláne mesta vyskytuje predovšetkým vo večerných hodinách a keď je tma. "Ľudia v Tatrách sú výrazne obmedzovaní vo svojej činnosti pohybom medveďov a vo večerných hodinách dokonca neopúšťajú svoje obydlia," upozornil na situáciu Kolodzej.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies