Samospráva pri predaji pozemku podľa Viskupiča porušila zákon

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 11:50 • 2 min
Samospráva pri predaji pozemku podľa Viskupiča porušila zákon

TRNAVA - 14. marca (SITA) – Poslanec NR SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Jozef Viskupič podal dnes na Okresnej prokuratúre v Trnave dva podnety, ktoré súvisia s predajom mestského pozemku na výstavbu samoobslužnej čerpacej stanice. Mestské zastupiteľstvo vo februári pozemok predalo za 60-tisíc eur bez verejnej súťaže spoločnosti Tir petroleum.

slovakia

left justify in out

,,Zastupiteľstvu mesta Trnava sa podarilo urobiť z verejnej zelene čerpaciu stanicu, predať mestský pozemok príbuznému poslanca a porušiť Ústavu SR aj zákon. Koalícia KDH a Smer sa ani na regionálnej úrovni neštíti ničoho,“ povedal Viskupič, ktorý 20. februára využil svoje právo a na rokovaní mestského zastupiteľstva vystúpil. ,,Doslova som prosil trnavské zastupiteľstvo, aby predaj zastavilo. Poslal som otvorený list primátorovi Vladimírovi Butkovi, aby predaj nepodpísal. No stretol som sa iba s aroganciou a neznalosťou zákona. Zastupiteľstvo predaj schválilo a primátor podpísal s vysvetlením, že nebol porušený zákon,“ skonštatoval Viskupič, ktorý v Trnave žije. 


Trnava podľa poslanca NR SR nepostupovala v tomto prípade v súlade so zákonom o majetku obcí. Ten pripúšťa priamy predaj majetku, ale len v určitých prípadoch hodných osobitného zreteľa. Takýto zámer musí radnica zverejniť najmenej 15 dní pred schvaľovaním na svojej internetovej stránke. ,,Nič také som v súvislosti so spoločnosťou Tir petroleum nenašiel, mesto si teda nesplnilo jednu zo základných podmienok pre priamy predaj. Z toho vyplýva, že uznesenie zastupiteľstva je v rozpore so zákonom o majetku obcí,“ tvrdí Viskupič. 

 

Viceprimátor Trnavy Bystrík Stanko po schválení predaja pre agentúru SITA povedal, že firma prišla s myšlienkou postaviť v danej lokalite čerpaciu stanicu a bolo by neseriózne, keby jej samospráva nápad ukradla a pozemok zaradila do obchodnej súťaže. Dohodnutá cena podľa neho nie je malá a vychádza zo znaleckého posudku. 

 

Aj druhý Viskupičov podnet na prokuratúru súvisí s týmto prípadom. Za predaj hlasoval aj poslanec za Smer-SD Peter Náhlik, ktorý je v priamom príbuzenskom vzťahu s predstaviteľmi spoločnosti Železničná preprava, jedného z vlastníkov spoločnosti Tir petroleum. Na konflikt záujmov mal podľa Viskupiča zo zákona upozorniť. 

 

Pozemok na križovatke Ulice A. Kmeťa a Špačinskej cesty má rozlohu približne 640 metrov štvorcových, kupujúci má za meter štvorcový zaplatiť 93,50 eura. Mestské zastupiteľstvo v Trnave predaj schválilo 20. februára, primátor Vladimír Butko uznesenie vzápätí podpísal. Kúpna zmluva nebola do dnešného dňa zverejnená.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies