Samček žirafy z bratislavskej ZOO dostal meno Melman

NETKY.SK • 26 Február 2014, 10:45 • 2 min
Samček žirafy z bratislavskej  ZOO dostal meno Melman

BRATISLAVA - Malý samček žirafy Rothschildovej už má meno, volá sa Melman. Meno pre mláďa vybrali ľudia v internetovej ankete na webovej stránke ZOO Bratislava, do ktorej sa zapojilo 616 ľudí. Agentúru SITA o tom informovala Katarína Matejovičová zo ZOO Bratislava.

slovakia

left justify in out

Pre samčeka žirafy pripravujú aj krstiny, konať by sa mohli pri niektorom z podujatí na začiatku sezóny. Žirafí samček sa v bratislavskej zoo narodil 18. januára samici Tejle a samčekovi Jimmymu. Samček je od narodenia veľmi odvážny a rýchlo si zvykol na svojich chovateľov. Samica Tejla, ktorá prišla do bratislavskej zoo z Ústí nad Labem, sa v januári stala už sedemnásobnou matkou. Doteraz porodila troch samčekov a štyri samičky. Samec Jimmy sa otcom stal po prvýkrát. Žirafiu ubikáciu v bratislavskej zoo dnes obývajú i Tajline dcéry Layla a Salome. 


Žirafy sú najvyššími zvieratami na Zemi, dospelý samec meria aj viac ako 5,5 metra a váži od 800 do 1 930 kilogramov. Samica môže narásť až do výšky 4,8 metra a ako dospelá váži od 550 do 1 180 kilogramov. Žirafie samice rodia mláďatá postojačky a mláďatko padá z výšky približne dvoch metrov. Novonarodené mláďatá merajú od 183 do 193 centimetrov a vážiť môžu až 70 kilogramov. Do prvého roka mláďatká dorastú do výšky približne tri metre. Žirafy sa vo voľnej prírode dožívajú približne 25 rokov, v zoo aj viac ako 28 rokov. Jedna žirafa denne zožerie viac ako 34 kilogramov stravy a naraz vypije až 45 litrov vody. V prírode sa žirafy živia listami a čerstvými výhonkami akácií, ale i kôrou, ovocím či kvetmi. Tekutiny získavajú žirafy z listov rastlín, preto pijú len každý druhý až tretí deň, ale bez vody vydržia aj dlhšie. 


Každá žirafa má neopakovateľný vzor srsti, podobne ako odtlačky prstov u ľudí. Vekom ich srsť tmavne. Zaujímavosťou je, že žirafy majú najväčšie oči zo všetkých suchozemských cicavcov a dospelé dovidia až do vzdialenosti dvoch kilometrov. Za 24 hodín žirafa málokedy spí viac ako 20 minút. Spánok strieda s prežúvaním a niekedy si pospí na jedno oko aj 15 minút. Žirafy nie sú nemé, mláďatká bučia a mraučia, dospelé žirafy na seba tiež upozorňujú bučaním, krochkaním, fŕkaním či bečaním. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona