Šaľskú ulicu v Galante má nahradiť Šalianska

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 14:58 • 2 min
Šaľskú ulicu v Galante má nahradiť Šalianska

GALANTA - Mestské zastupiteľstvo v Galante sa bude zaoberať návrhom na premenovanie Šaľskej ulice.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo kultúry upozornilo primátora Petra Pašku, že podľa Pravidiel slovenského pravopisu je správna podoba názvu ulice Šalianska. Radnica pripravila všeobecne záväzné nariadenie, ktoré ráta s jej premenovaním. Zmena názvu sa dotkne len podnikateľov, ktorí majú na Šaľskej ulici zaregistrované svoje firmy, obytné domy tam nie sú.

 

Ministerstvo zároveň upozornilo na nesprávne pomenovanie Ulice Esterházyovcov. Podľa aktuálnych noriem slovenského jazyka sa priezvisko Esterházi píše s mäkkým i. Názvoslovná komisia menovaná primátorom Galanty Paškom v tomto prípade neodporúča ulicu premenovať. Odvoláva sa na historický kontext rodu Esterháziovcov, ich priezvisko sa v minulosti písalo s ypsilonom. 

 

Všeobecne záväzné nariadenie rieši aj pomenovanie dvoch nových ulíc, tie by v prípade schválenia poslancami mali dostať názvy Ulica Cankova záhrada a Hodská ulica. V prípade Hodskej mala názvoslovná komisia k dispozícii viacero návrhov na jej pomenovanie, okrem iných aj Ulica Karola Duchoňa, ktorý mal pripomínať známeho speváka a galantského rodáka. Komisia v tomto prípade uprednostnila názov Hodská ulica, konečné slovo však budú mať poslanci mestského zastupiteľstva na svojom rokovaní vo štvrtok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies