Salmonda na čele nacionalistickej SNP nahradí žena

NETKY.SK • 15 Október 2014, 13:58 • 2 min
Salmonda na čele nacionalistickej SNP nahradí žena

LONDÝN - Lídra nacionalistickej Škótskej národnej strany (SNP) Alexa Salmonda na tomto poste podľa očakávania nahradí 44-ročná Nicola Sturgeonová.

slovakia

left justify in out

Strana o tom informovala v stredu v oficiálnom stanovisku s tým, že politička je jedinou kandidátkou na funkciu. Salmond ohlásil zámer rezignovať z čela SNP po tom, ako Škóti v referende z 18. septembra v pomere hlasov 55 k 45 odmietli odtrhnutie od zvyšku Spojeného kráľovstva. Sturgeonová ho má nahradiť na straníckom sneme naplánovanom na 14. novembra. Následne sa stane aj prvou ženou na čele škótskej vlády.

 

Sturgeonová už dávnejšie vyhlásila, že v prípade jej vymenovania za škótsku premiérku už v dohľadnom čase neplánuje usporiadať ďalšie referendum o nezávislosti Škótska. Chce však dohliadnuť na to, aby britský premiér David Cameron dodržal sľub o prenesení rozsiahlejších právomocí z centrálnej vlády v Londýne orgánom v Škótsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies