Salmond poprel obvinenia zo sexuálneho napadnutia

NETKY.SK • 25 August 2018, 08:27 • 2 min
Salmond poprel obvinenia zo sexuálneho napadnutia

LONDÝN - Bývalý predseda škótskej vlády Alex Salmond v piatok v interview pre britskú spravodajskú stanicu BBC poprel obvinenia zo sexuálneho napadnutia.

slovakia

left justify in out

"Nikdy som nikoho sexuálne neobťažoval a určite som nikdy nepáchal kriminalitu tohto druhu," povedal Salmond pre BBC.

Reagoval tak na správy v médiách, že dve jeho zamestnankyne z obdobia, keď pôsobil ako prvý minister (premiér) Škótska, podali naňho sťažnosti.

 

Škótska vláda potvrdila, že dostala dve sťažnosti proti 63-ročnému politikovi, známemu podporovaním nezávislosti Škótska. Vláda potom odovzdala sťažnosti polícii, napísal škótsky denník Daily Record.

 

Salmond odvtedy inicioval právne konania proti škótskej regionálnej vláde, ktorú v minulosti riadil, za to, že spustila vyšetrovanie tvrdení týchto žien. Salmond pritom označil celý proces za "nespravodlivý" a vo vyhlásení na Twitteri napísal, že mu neumožnili prístup k spisu prípadu proti nemu.

 

Súčasná predsedníčka škótskej vlády Nicola Sturgeonová, kolegyňa zo Škótskej národnej strany a niekdajšia chránenkyňa Salmonda, pre BBC uviedla, že k tvrdeniam žien budú pristupovať seriózne - "bez ohľadu na to, aké ťažké to možno bude pre mňa, pre moju stranu či pre ďalších ľudí".

 

V reakcii na právne konanie Salmonda proti vláde za jej postup pri sťažnostiach žien hovorca Sturgeonovej úradu povedal, že v Salmondovom vyhlásení sú "výrazné nepresnosti". Hovorca podľa tlačovej agentúry DPA ešte dodal: "Škótska vláda bude rázne brániť svoj postup."

 

Salmond bol v úrade predsedu škótskej vlády (prvého ministra Škótska) v rokoch 2007-2014, ale odstúpil po prehre v referende o nezávislosti Škótska od zvyšku Spojeného kráľovstva.

 

Salmond vyvolával pozornosť a sporné reakcie aj po odchode z úradu, keď sa stal mediálnou osobnosťou - začal totiž moderovať politický diskusný program "The Alex Salmond Show" na televíznej stanici RT, so sídlom v Londýne a financovanej Kremľom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona