Šálky s Hitlerom boli stiahnuté a zničené

NETKY.SK • 12 Apríl 2014, 15:44 • 2 min
Šálky s Hitlerom boli stiahnuté a zničené

BERLIN - Nemecký nábytkársky reťazec Zurbrüggen sa piatok ospravedlnil za predaj šálok, na ktorých sa objavila fotografia nacistického vodcu Adolfa Hitlera spolu so svastikou.

slovakia

left justify in out

Profil Hitlera na 30-fenikovej poštovej známke z roku 1941 bol súčasťou výzoru šálky, ktorý podľa vedenia firmy vyrobili v Číne. Tvár najvyššieho predstaviteľa vojnového Nemecka si všimli až zákazníci. Do momentu stiahnutia položky z pultov sa ich za dve eurá predalo 175. Reťazec im teraz za vrátenie šálky ponúka 20-eurový poukaz na nákup v ich obchode. Podľa neho sa stala "hrozná chyba ako dôsledok hlúpeho nakopenia nešťastných okolností". Šálka sa však zrejme stane zberateľskou raritou. Veľký záujem o ňu už prejavilo aj múzeum v Bonne. Zvyšok z celkovo 5000 objednaných kusov pre pobočku v meste Bielefeld totiž reťazec už zničil. Čínsky dizajnér si údajne neuvedomil, koho podobizeň použil. Výrobca prisľúbil vyšetrovanie.

 

Hitler sa k moci v Nemecku dostal v roku 1933 a postupne si uzurpoval absolútnu moc. Tvrdými podmienkami mierovej zmluvy zbedačené Nemecko zatiahol do najhoršej vojny v dejinách ľudstva a stál za vyvraždením miliónov Židov, Rómov a odporcov jeho režimu. Spravodlivého súdu sa však nedočkal, keďže mal spáchať samovraždu vo svojom bunkri tesne pred obsadením Berlína sovietskou armádou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies