Saleziáni oslavujú sviatok svojho zakladateľa Jána Bosca

NETKY.SK • 31 Január 2015, 17:25 • 2 min
Saleziáni oslavujú sviatok svojho zakladateľa Jána Bosca

BRATISLAVA - Saleziáni oslavujú dnes 31. januára sviatok svojho zakladateľa svätého Jána Bosca. V tomto roku si pripomínajú 200 rokov od jeho narodenia.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA salezián Rastislav Hamráček, oslavy sa počas víkendu uskutočnia vo všetkých saleziánskych strediskách v 17 mestách, od Bratislavy cez Šaštín až po Michalovce. Mládežnícke programy v saleziánskych strediskách k sviatku dona Bosca majú zväčša charakter šou programu (Don Bosco Show), v Bratislave a v Žiline mladí pripravili divadelné predstavenia, v hlavnom meste budú aj celonočné modlitby za saleziánov.

 

K sviatku dona Bosca dostala podľa Hamráčka saleziánska rodina na Slovensku aj videopozdrav z Ríma. Zaslal ho hlavný predstavený saleziánov a desiaty nástupca dona Bosca Ángel Fernández Artime. Vo videu pozýva Saleziánsku rodinu na Slovensku rásť vo vernosti Ježišovi, v charizme, a tiež pracovať na tom, „aby aj druhí mohli objaviť čaro, láskavosť Ježiša a dona Bosca, ako sme to našli my“. Ángel Artime tiež prisľúbil svoju návštevu Slovenska.

Taliansky kňaz Ján Bosco (16.8.1815 – 31.1.1888) žil a pôsobil v Turíne, v okrajovej štvrti Valdocco, kde sa venoval výchove chudobných a opustených chlapcov. Zriadil pre nich stredisko na dobré využitie voľného času, dom, ktorý im poskytoval rodinné prostredie, dielne a triedy na výučbu remesla, a tiež kostol na modlitbu. Vo výchove uplatňoval preventívny systém – usiloval sa v osobnostiach chlapcov podporovať všetko dobré, aby vyzrievali do plnej ľudskej a kresťanskej zrelosti. Ján Bosco ako kňaz bol vždy verný cirkvi a pápežovi a ako otec svojho diela sa staral o všetky materiálne i duchovné potreby mladých. Jeho celoživotné heslo bolo: „Daj mi duše, ostatné si vezmi.“ Pre pokračovanie svojho diela založil v roku 1859 saleziánsku rodinu, do ktorej patria rehoľníci, rehoľníčky i združenie spolupracovníkov. Na Slovensko prišli saleziáni v roku 1924.

 

Slovenská provincia saleziánov má aktuálne 214 spolubratov, ktorí pôsobia v 17 mestách Slovenska, tiež v dvoch komunitách v Rusku a v jednej v Azerbajdžane. Ako vychovávatelia sa venujú práci s mladými v strediskách - oratóriách, farnostiach, na misiách, v školách a internátoch i v ústave pre mladistvých. Na východnom Slovensku sa dlhodobo venujú aj práci s Rómami v Bardejove – Poštárke a na sídlisku Luník IX v Košiciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona