Šalamúnove ostrovy zasiahol silný dotras, škody sú oveľa väčšie

NETKY.SK • 8 Február 2013, 08:41 • 2 min
Šalamúnove ostrovy zasiahol silný dotras, škody sú oveľa väčšie

Šalamúnove ostrovy zasiahol silný dotras, škody sú oveľa väčšie

slovakia

left justify in out

imgSilný dotras zeme s magnitúdou 6,6 zaznamenali dnes na Šalamúnových ostrovoch, ktoré v stredu po silnom zemetrasení zasiahla vlna cunami.

Dotras poškodil v postihnutej oblasti pristávaciu dráhu a prinútil k návratu lietadlo, ktoré tam viezlo humanitárnu pomoc, citovala médiá agentúra DPA. 

Úrady zistili, že škody z cunami sú oveľa vyššie, ako sa pôvodne domnievali. Dnešný plytký dotras juhovýchodne od Kirakiry nasledoval po tom, čo v stredu zemetrasenie s magnitúdou 8,0 vyvolalo metrovú vlnu cunami, ktorá na ostrove Lata zmietla z povrchu zeme alebo vážne poškodila až 20 dedín. O život prišlo najmenej deväť ľudí.

Premiér Šalamúnových ostrovov Gordon Lillo vyhlásil dnes v oblasti núdzový stav. Presný rozsah škôd zisťuje letecký prieskumný tím z Austrálie.

V postihnutej oblasti sa nenachádzajú žiadni lekári, ale zdravotnícka zásobovacia loď, ktorá vyplávala z Honiary, by tam mala doraziť dnes večer.

Ostrov Lata s rovnomenným mestom leží v najvýchodnejšej provincii Šalamúnových ostrovov. Tie sa skladajú z vyše 200 ostrovov a majú zhruba 552.000 obyvateľov. Krajina sa nachádza v tzv. ohňovom kruhu, v oblasti tektonických a vulkanických zón. 

V apríli 2007 postihlo západnú časť Šalamúnových ostrovov zemetrasenie s magnitúdou 8,1, v ktorom zahynulo viac než 50 ľudí a tisícky ďalších prišli o svoje domovy.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies