Salaha Abdeslama odsúdili na 20 rokov za pokus o vraždu

NETKY.SK • 23 Apríl 2018, 11:13 • 2 min
Salaha Abdeslama odsúdili na 20 rokov za pokus o vraždu

BRUSEL - Podozrivého z teroristických útokov v Paríži z roku 2015 Salaha Abdeslama uznal v pondelok belgický súd za vinného z pokusu o vraždu v samostatnom prípade týkajúcom sa prestrelky v bruselskej štvrti Forest z roku 2016. Spolu s ním uznali za vinného aj jeho komplica Sofiena Ayariho. Oboch odsúdili na 20 rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Predseda súdu, ktorý mal na starosti tento prípad, rozhodol, že prestrelka s policajtmi na ulici Dries, ku ktorej došlo 15. marca 2016, mala teroristický charakter, uviedla tlačová agentúra Belga.

 

Salah Abdeslam aj Sofien Ayari sú z právneho hľadiska vinní z pokusu o vraždu v teroristickom kontexte a z nezákonného držania strelných zbraní. Pri prestrelke na ulici Dries bol jeden policajt zranený. K incidentu došlo v rámci série policajných razií, ktoré sa konali v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži z 13. novembra 2015. Členom útočných kománd v Paríži bol aj Salah Abdeslam.

 

Federálna prokuratúra žiada pre oboch 20 rokov vo väzení.

 

 

img

Salah Abdeslam. Foto: SITA

 

 

 

Súd ešte musí rozhodnúť, či uzná nároky občianskej strany, ktorú predstavuje združenie V-Europe. Toto združenie zastupuje obete teroristických útokov v Bruseli, ku ktorým došlo 22. marca, týždeň po prestrelke vo štvrti Forest. V-Europe argumentuje, že práve táto prestrelka, pri ktorej sa Abdeslamovi podarilo ujsť, viedla k útokom na letisku Zaventem a stanici metra Maelbeek.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona