Šaľa: V mestskom lesoparku sa začne rozsiahla revitalizácia

NETKY.SK • 20 Apríl 2023, 13:15 • 2 min
Šaľa: V mestskom lesoparku sa začne rozsiahla revitalizácia

ŠAĽA - Budúci týždeň sa v mestskom lesoparku v Šali začnú práce na jeho revitalizácii. Vznikne tam viacúčelová budova, ktorá bude mať zelenú strechu či priestor so suchým jazierkom, ktoré bude zachytávať dažďovú vodu.

slovakia

left justify in out

V priebehu budúceho týždňa sa v mestskom lesoparku v Šali začnú práce na jeho revitalizácii. Sú súčasťou väčšieho projektu s názvom Šaľa na ceste k zmierňovaniu klimatických zmien, na ktorý mesto získalo grant z Nórskych fondov v hodnote 858.000 eur.

 

Prvou časťou projektu bola rekonštrukcia budovy školského klubu detí a telocvične na Základnej škole Ľ. Štúra. "Šaľa je teraz tesne pred realizáciou druhej, nosnej časti projektu, vďaka ktorej sa lesopark zmení na prímestský park. Vedenie mesta už budúci týždeň odovzdá stavenisko zhotoviteľovi, ktorý vzišiel z verejného obstarávania, hodnota zákazky je v sume necelých 800.000 eur," uviedla Erika Kollerová z mestského úradu. Ako doplnila, revitalizácia si nevyžiada žiadne výruby stromov.

 

Prístup do prednej časti lesoparku nebude obmedzený, ohradený bude len priestor, kde sa budú vykonávať práce. "Veľkým prínosom projektu bude aj vybudovanie viacúčelovej budovy, ktorá bude mať zelenú strechu. Pred ňou vznikne priestor s takzvaným suchým jazierkom, ktoré bude zachytávať dažďovú vodu," vysvetlil primátor Šale Jozef Belický. Nový objekt bude slúžiť aj na vzdelávanie. Nad jazierkom bude vybudované drevené premostenie, k dispozícii budú pitné fontánky a sociálne zariadenie. "Vďaka novým chodníkom, mobiliáru, drobnej architektúre či verejnému osvetleniu bude tento priestor príjemným a komfortným miestom na trávenie času v prírode. Lesopark sa tak stane plnohodnotnou relaxačnou a oddychovou zónou. O čistotu a poriadok v parku sa bude starať správca areálu," doplnila Kollerová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies