Sakury začali v Tokiu kvitnúť rekordne skoro

NETKY.SK • 14 Marec 2023, 14:00 • 2 min
Sakury začali v Tokiu kvitnúť rekordne skoro

TOKIO - Japonsko v utorok oznámilo začiatok kvitnutia čerešní známych ako sakury. V Tokiu začali kvitnúť o desať dní skôr, než je bežné. Takýto skorý začiatok kvitnutia sakúr tam bol zaznamenaný len dvakrát.

slovakia

left justify in out

Podľa Japonského meteorologického ústavu môže byť rekordne skorý začiatok kvitnutia sakúr nielen dôsledkom klimatickej zmeny, ale aj nezvyčajne teplých marcových dní. Tokio už 70 rokov vedie oficiálne štatistiky kvitnutia sakúr. Takto skoro začali čerešne v tomto meste kvitnúť len dvakrát — v rokoch 2021 a 2020. AFP pripomína, že miestne úrady začiatok kvitnutia stanovujú podľa konkrétnej sakury nachádzajúcej sa v blízkosti svätyne Jasukuni.

 

img

 

Záznamy o kvitnutí japonských čerešní, ktoré sú jedinečné svojou dlhovekosťou, ukazujú, že priemerný začiatok ich kvitnutia v tejto ázijskej krajine bol počas zhruba 1000 rokov — približne v rokoch 812 - 1800 n. l. — relatívne stabilný. V nasledujúcom období však rozkvitali čoraz skôr. V čase, keď sú sakury v plnom kvete, zvyknú Japonci v parkoch pod ich korunami usporadúvať pikniky a vítať jar. Kvet čerešne sa považuje za japonský národný symbol. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona