Šajgalík: Tento rok bude pre SAV veľmi komplikovaný

NETKY.SK • 15 Január 2015, 15:59 • 2 min
Šajgalík: Tento rok bude pre SAV veľmi komplikovaný

BRATISLAVA - Menej peňazí v rozpočte Slovenskej akadémie vied (SAV), zmeny v hospodárení inštitúcie či zlučovanie ústavov. To všetko podľa nového predsedu SAV Pavla Šajgalíka znamená, že tento rok bude pre výskumnú inštitúciu komplikovaný a ťažký.

slovakia

left justify in out

"Tento rok je veľmi komplikovaný pre SAV, pretože náš rozpočet je o dva milióny menší, ako bol vlani. Má to výrazný vplyv na chod tej inštitúcie, musíme sa s týmto vedieť vysporiadať," uviedol Šajgalík po svojom menovaní prezidentom SR Andrejom Kiskom. Hlava štátu dnes zároveň z tohto postu odvolala Jaromíra Pastoreka.
     

Šajgalík pripomenul, že zmeny prinesie aj zákon o verejných výskumných inštitúciách. "SAV by od budúceho roka mala prejsť do novej formy hospodárenia a zároveň s týmto prechodom súčasne spúšťame aj znižovanie počtu inštitúcií, čiže dôjde k nejakej integrácii v rámci ústavov SAV. Ten proces nie je jednoduchý," dodal. Podľa jeho ďalších slov však tieto opatrenia neprinesú znižovanie počtu zamestnancov. "Nepredpokladám, že by malo dôjsť k tomuto, samozrejme, jedným dychom hovorím, isteže inštitúcie, ktoré sú zhromaždené v SAV majú rôzne výkony, ale na to máme iné nástroje. Máme akreditáciu, ktorá nás bude čakať a tá vyhodnotí kvalitu jednotlivých inštitúcií, jednotlivých vedeckých tímov," vysvetlil Šajgalík.
     

Nový šéf SAV sa vyjadril aj k novému postu splnomocnenca vlády pre výskum a inovácie, ktorý obsadí práve jeho predchodca Pastorek. "Tento post je veľmi významný a myslím si, že budeme veľmi úzko spolupracovať aj s pánom splnomocnencom," uviedol s tým, že takýto post splnomocnenca, ktorý sa zaoberal vedou v minulosti už existoval.
     

Za jeden z najväčších mínusov SAV je podľa neho to, že chýba schopnosť prezentácie vlastných výsledkov. "Vedecký pracovník je zaťažovaný množstvom iných rozptyľujúcich povinností, venuje sa svojej vedeckej práci a pri tom pohľade, že by ešte mal popularizovať, istým spôsobom navonok prezentovať svoju prácu, je pre mnohých z nich veľmi ťažko predstaviteľné," ozrejmil Šajgalík. Podľa jeho slov potrebujú lepšie zvládnuť metodiku zbierania výsledkov a prezentáciu smerom k spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona