Sagvan Tofi predstavil pripravovanú muzikálovú šou Děti Ráje

NETKY.SK • 23 Apríl 2016, 14:19 • 2 min
Sagvan Tofi predstavil pripravovanú muzikálovú šou Děti Ráje

BRATISLAVA - Český herec, scenárista a producent Sagvan Tofi, z pera ktorého vzišiel úspešný český muzikál Děti Ráje, predstavil rovnomennú veľkú šou, s ktorou 25. júna zavíta na Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave.

slovakia

left justify in out

„Máme nové kulisy a celkom nové naštudovanie. Už sme tu boli s Děťmi Ráje pred tromi rokmi, vtedy sme vystupovali v Inchebe, to bolo tiež veľké, ale teraz sme to celé posunuli ešte ďalej. Mal som pôvodne myšlienku hrať Děti Ráje po divadlách, ale to, bohužiaľ, nie je možné, pretože ono je to tak obrovské, ako koncert nejakej veľkej zahraničnej kapely. Preto sme sa rozhodli ísť radšej na štadión. Chceli sme to predviesť na Slovensku, tak sme tu,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA.


V novom naštudovaní účinkujú Česi, Slováci a Maďari. „Celá zostava sa teraz doplnila, máme tam výborných tanečníkov a nové choreografie,“ uviedol Tofi. V hlavnej úlohe sa v Bratislave predstaví mladá herečka a speváčka Dominika Richterová. „Nebolo naším zámerom obsadiť do hlavnej úlohy Dominiku, pretože ideme do Bratislavy a ona je Slovenka. Dominika hrá Evu po slovensky aj v Brne. Pôvodne skúšala v češtine, učila sa, zlepšovala sa, ale stále bolo v jej prejave cítiť slovenský prízvuk, tak nám s režisérom napadlo, nech to hrá normálne po slovensky a len občas prihodí nejaké české slovo. Takto je to pôvabné a verím, že tak ako Česi, aj Slováci predstavenie príjmu s nadšením,“ poznamenal tvorca pripravovanej šou.


Pesničky Michala Davida podľa neho majú priaznivcov kdekoľvek. „Myslím si, že Michalove pesničky sú všade rovnako prijímané, pretože sú tanečné, veselé, niektoré aj vážnejšie, a majú dobré texty. Niektoré sú zas len také odrhovačky, na ktoré sa zabávajú ľudia v kluboch... A môj príbeh tie pesničky pospájal do jedného celku,“ priblížil Tofi, ktorý však Davida vo svojom muzikáli nestavia na piedestál. „Keď som písal scenár, hlavne som chcel, aby v tej chvíli, keď budú ľudia pozerať ten príbeh, nevnímali, že to je hudba Michala Davida, ale aby šli s jednotlivými postavami,“ vysvetlil. „Niektoré skladby sme preto prearanžovali, z Vizitky sme napríklad urobili rockovú verziu a z Poupat dychovku, je to celkom vtipné,“ podotkol 51-ročný rodák z Prahy.


V príbehu, ktorý napísal, nechýbajú hlboké city, láska, humor i nostalgia. „Asi som tak trochu romantik, keďže som vytvoril aj tú romantickú linku, no chcel som, aby to pôsobilo hlavne realisticky, pretože je to predovšetkým o živote a sny sa bežne neplnia. Chcel som, aby sa v tom ľudia videli a to sa mi asi podarilo, pretože všetci poznajú stratené lásky aj životy. Koľkokrát prežijete celý život s niekým úplne iným, než chcete a hovoríte si: ´Mal som byť vtedy s tým a s tým...´ Ale už to nezmeníte, to je ten život a nostalgia v tom príbehu. Chcel som hlavne, aby to bolo ľudské,“ poznamenal Tofi, ktorého teší, že sa na jeho dielo chodia pozerať dokonca celé rodiny. „Na Děti Ráje chodia aj ľudia, ktorí Michala Davida nepoznajú. Dokonca i šesťročné deti a celé rodiny. Ten príbeh a pesničky sa im páčia a o to viac si to potom užívam aj ja. Som do tohto projektu zaangažovaný ako producent, autor aj herec, a keď vidím všetkých tých nadšených divákov a kolegov, tak si len hovorím: ´Kurnik, toto som dal dokopy ja?´ Musel som zohnať peniaze, postaviť kulisy, dať vyrobiť kostýmy, obsadiť hercov, ktorí mi museli dôverovať a dôverujú mi tým, že sú stále tu a ja im to vlastne vraciam tým, že sa o nich starám ako o deti. Keď potom vidím tých divákov, ako z nich ide energia a vidím tam malé deti, starých ľudí, ľudí stredného veku, mladých a všetci tam tancujú, spievajú a tlieskajú, celé to ide do mňa a ja to nasávam a ešte mám z toho aj nejaký zárobok, ktorým sa dá uživiť, tak som z toho nesmierne šťastný,“ dodal Tofi.


Známy tvorca zároveň naznačil, že úspešný muzikál bude mať zrejme i pokračovanie. „Je to tak kvalitný projekt, že sa doslova ponúka urobiť aj dvojku. Už aj viem, o čom by ten príbeh mal byť. Jednotka má síce jasný koniec, ale čo je to vlastne jasný koniec? Nikto tam neumrie, postavy žijú ďalej, sú spokojné, takže sa dá pokračovať... Otázka však je, či ho spraviť hneď. Jednotku robím už osem rokov a rád by som ešte ľuďom dokázal, že úspech, ktorý sme zožali, nebola náhoda a že to nebolo ani pesničkami Michala Davida, ale tým, že to jednoducho dokážem takto poskladať. Chcem si tú jednotku ešte vychutnať a potom sa pustím do dvojky. Medzitým už mám námet na jeden celkom iný príbeh na úplne iné pesničky. Ten sa odhalí do niekoľkých dní a keď zrealizujem ten, budem sa venovať pokračovaniu Dětí Ráje,“ uzavrel Tofi.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies