Saganov tímový kolega Kämna zvíťazil v alpskej 16. etape

NETKY.SK • 15 September 2020, 18:24 • 2 min
Saganov tímový kolega Kämna zvíťazil v alpskej 16. etape

VILLARD DE LANS - Kolega Petra Sagana v tíme Bora-Hansgrohe Lennard Kämna zvíťazil v utorňajšej 16. etape 107. ročníka cyklistických pretekov Tour de France. Po 164 kilometroch z Tour-du-Pin do Villard-de-Lans dotiahol nemecký jazdec do úspešného konca únik, druhý finišoval Ekvádorčan Richard Carapaz (Ineos), tretí skončil Švajčiar Sebastien Reichenbach (FDJ).

slovakia

left justify in out

Pelotón s nositeľom žltého dresu Slovincom Primožom Rogličom i slovenským reprezentantom Saganom výrazne zaostal.

 

Snahy o útoky

Po druhom dni voľna sa cyklisti vydali na prvú alpskú etapu. Úvodné stúpanie štvrtej kategórie Cote de Vineu (2,3 km, 6,8%) bolo na programe už po niekoľkých kilometroch, Bora pracovala v pelotóne, ale na prémii sa nemeckému tímu nepodarilo striasť lídra bodovacej súťaže Sama Bennetta.

 

Za kopcom pokračovali snahy o útoky a hlavný balík dotiahol početnú vedúcu skupinu. O brejk sa pokúsil aj Sagan, ale Bennett sa ho držal.

 

It was another very hard stage, from the start, and we did our best in the intermediate sprint. With three tough climbs after that, I stayed in the gruppetto to save as much energy as I could. Tomorrow, we have a well-deserved rest day and then, I look forward to the final tough week of the @letourdefrance. Už od začiatku to bola ďalšia veľmi náročná etapa a robili sme čo sa dalo aby som na prémii získal čo najviac bodov. Potom po troch náročných stúpaniach som radšej zostal v gruppette, aby som ušetril čo najviac energie. Zajtra nás čaká zaslúžený deň odpočinku a potom sa už teším na posledný ťažký týždeň Tour de France. @borahansgrohe (Photo ASO / Pauline Ballet)

null

 

V novej, pätnásťčlennej vedúcej skupine mala Bora dvoch jazdcov, no naďalej zaberala aj v pelotóne, aby sa dopredu dostal Sagan.

 

Na čele boli Andrey Amador, Carapaz (obaja Ineos), Kämna, Daniel Oss (obaja Bora-Hansgrohe), Imanol Erviti, Carlos Verona (obaja Movistar), Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step), Reichenbach, Alberto Bettiol (EF Pro), Matteo Trentin (CCC), Chris Juul Jensen (Mitchelton-Scott), Nicholas Roche (Sunweb), Winner Anacona, Warren Barguil (Arkea-Samsic) či Quentin Pacher (B&B Hotels). V pelotóne pokračovali nástupy, napriek tomu sa v tejto fáze už nikto nedokázal odpútať.

 

Minútový náskok

Na jedinej utorňajšej rýchlostnej prémii získal dvadsať bodov Trentin a na treťom mieste bodovacej súťaže sa priblížil k druhému Saganovi. Potom už pelotón spomalil a lídri si mohli budovať väčší náskok, na vrchu druhej kategórie Col de Porte (7,4 km, 6,8%) sa k úniku pridali Casper Pedersen, Tiesj Benoot (obaja Sunweb) a Pierre Rolland (B&B). Okolo 80 kilometrov pred cieľom mali vyše 10-minútový náskok, medzi nimi a pelotónom bola ešte pätica prenasledovateľov približne s minútovým mankom.

 

Vo vedúcej grupe nikto neohrozoval členov elitnej desiatky celkového poradia. Na začiatku stúpania druhej kategórie Cote de Revel (6 km, 8%) bol rozdiel medzi prvými skupinami 25 sekúnd, ale Neilson Powless (EF Pro), Pavel Sivakov (Ineos), Romain Sicard (Total Direct Energie), Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) a Simon Geschke (CCC) sa spojili s vedúcou osemnástkou. Rolland získal rovnako ako na Col de Porte päť bodov a vyrovnal sa zápisu doterajšieho lídra vrchárskej súťaže Benoita Cosnefroya.

 

Pred horskou prémiou prvej kategórie Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte (11,1 km, 6,5%) opustil pelotón obhajca celkového prvenstva Egan Bernal (Ineos) a zaradil sa ku špurtérom. Na čele sa načas osamostatnil Pacher, necelých päť kilometrov pod vrcholom ho predstihli Carapaz, Alaphilippe, Kämna a Reichenbach. Z tejto štvorice najprv odpadol Alaphilippe, po ňom aj Reichenbach, desaťbodovú prémiu vyhral Kämna pred Carapazom. Kämna sa odpútal aj od Carapaza a smeroval k cieľovému kopcu Villard-De-Lans (2,2 km, 6,5%). Vypracoval si vyše minútový náskok a s prehľadom zabezpečil pre Boru prvý triumf na tohtoročnej Tour.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies