Sagan verí v medailu, o taktike rozhodne až na trati

NETKY.SK • 27 Júl 2012, 10:42 • 2 min
Sagan verí v medailu, o taktike rozhodne až na trati

Sagan verí v medailu, o taktike rozhodne až na trati - Ostatné športy Slovenskí športoví priaznivci veria, že tohtoročná olympiáda v Londýne im prinesie medailovú radosť hneď v úvodný deň. Obrovskú dôveru vkladajú do cyklistu Petra Sagana, ktorý v sobotu

slovakia

left justify in out

img

Slovenskí športoví priaznivci veria, že tohtoročná olympiáda v Londýne im prinesie medailovú radosť hneď v úvodný deň. Obrovskú dôveru vkladajú do cyklistu Petra Sagana, ktorý v sobotu 28. júla zabojuje v cestných pretekoch s hromadných štartom ako jeden z najväčších favoritov na cenné kovy.
      Dvadsaťdvaročný pretekár má pred svojou olympijskou premiérou vynikajúcu fazónu, ktorú potvrdil tromi etapovými triumfami a ziskom zeleného dresu na slávnych Tour de France, i prvým a druhým miestom na pretekoch v Belgicku a Holandsku v záverečnej príprave. Mladý jazdec prekypuje sebadôverou a okrem slovenských priaznivcov mu dávajú veľké šance aj zahraniční odborníci. Jedna z najväčších stávkových spoločností vo Veľkej Británii William Hill mu pridelila druhý najlepší kurz (9/2) hneď za domácim favoritom Markom Cavendishom (5/4). "Na rok 2012 som si vytýčil dva hlavné ciele - uspieť čo najlepšie na Tour de France a potom aj na olympijskej trati. So splnením prvého zámeru som spokojný a teraz sa sústredím na druhý. Urobím všetko pre to, aby som na aleji pred Buckinghamským palácom bol v cieli medzi najlepšími. Veď na to som sem prišiel," sprostredkoval pre TASR slová Sagana tlačový atašé slovenskej výpravy v Londýne Zdenko Kríž.
      Okrem Sagana a Cavendisha patria medzi favoritov v sobotňajších pretekoch aj Nemec Andre Greipel (9/1) či Švajčiar Fabian Cancellara (14/1). Sagan si však uvedomuje, že do konečného poradia môžu prehovoriť aj ďalší. "Bude tu veľká skupina cyklistov, s ktorými som bojoval na Tour, ale aj ďalší jazdci, ktorí mali inak orientovanú prípravu na olympiádu. Možno to bude súboj s Cavendishom, alebo Greipelom, alebo možno i s niekým celkom iným, uvidíme," uviedol.
      Oproti ostatným favoritom však bude mať slovenský rýchlik nevýhodu. Na štart sa postaví ako jediný Slovák, pričom Cavendish i Greipel sa môžu spoliehať na podporu ďalších štyroch krajanov. "Podpora by sa zišla, ale budem sa musieť zaobísť bez nej. Zvládol som už aj zložitejšie situácie a myslím si, že to dokážem aj teraz," verí si pretekár stajne Liquigas-Cannondale. Sagan sa však obáva, že o medailistoch nebudú rozhodovať výkony, ale nepredvídateľné okolnosti: "Zo samotných pretekov nemám obavy, hoci mám iba 22 rokov, už som toho preskákal dosť. Osobne by ma však veľmi hnevalo, keby o olympijských medailách rozhodovali iné faktory, napríklad pád, alebo defekty."
      Organizátori pripravili 250 kilometrov dlhú trať so štartom na londýnskom The Mall. "Trať poznám iba z propozícií. Pravdepodobne bola vyberaná pre domáceho Cavendisha, ale myslím si, že jej profil by mohol byť dobrý aj pre mňa. O výsledku pretekov však okrem typu trate rozhoduje množstvo ďalších faktorov," zamyslel sa Sagan. Olympijská trať nebude čistá rovina, cyklisti musia absolvovať aj deväť okruhov po 15,5 km okolo kopca Box Hill, čo predstavuje asi 2600 metrov stúpania. O víťazovi by tak nemusel rozhodnúť len záverečný špurt, do úvahy pripadá aj únik silnej skupinky. Sagan o taktike, ktorú zvolí, zatiaľ príliš nerozmýšľal. Podľa neho sa všetko vykryštalizuje až na trati: "Je isté, že taktiku budem kreovať až počas samotných pretekov. Je možné, že sa pokúsim o únik so silnou skupinou, alebo si počkám na záverečný špurt pelotónu. Uvidíme."
      V Londýne naskočí na rovnaký bicykel, aký používal na Tour de France, len bez reklám. Osvedčený a úspechmi ovenčený stroj bude jeho jediný "amulet". "Talizman nemám, neverím na povery. Verím najviac sám sebe a ľuďom z môjho tímu," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies