Sagan si verí na medailu, no zaskočil ho stres a chaos v dedine

NETKY.SK • 26 Júl 2012, 11:28 • 2 min
Sagan si verí na medailu, no zaskočil ho stres a chaos v dedine

Sagan si verí na medailu, no zaskočil ho stres a chaos v dedine

slovakia

left justify in out

img

V stredu večer dorazil do olympijskej dediny v londýnskom Stratforde aj slovenský cyklistický "expres" Peter Sagan. Hoci mal v nohách ťažké kilometre z Tour de France i dvojo úspešných pretekov v Belgicku a Holandsku, trpezlivo znášal všetky peripetie londýnskeho cestovania i nekonečných kontrol pri vstupe do "Olympic Village".
      Sagan bude štartovať v pretekoch s hromadným štartom, ktoré sú na programe hneď v prvý deň olympiády, v sobotu 28. júla. Dvadsaťdvaročný cyklista tak bude prvým slovenským "želiezkom v ohni". Samotný pretekár verí, že v Londýne by mohol uspieť. "Na rok 2012 som si vytýčil dva hlavné ciele - uspieť čo najlepšie na Tour de France a potom aj na olympijskej trati. So splnením prvého zámeru som celkom spokojný a teraz sa sústredím na druhý. Urobím všetko pre to, aby som na aleji pred Buckinghamským palácom bol v cieli medzi najlepšími. Veď na to som sem prišiel," vyhlásil sebavedomý mladík, ktorý má za sebou mimoriadne úspešné vystúpenie na slávnom Tour de France.
      Na francúzskych cestách vyhral tri etapy a získal aj zelené tričko pre najaktívnejšieho pretekára. Na premiérovej Tour ho najviac zaujali fanúšikovia a obrovská popularita cyklistiky v krajine "galského kohúta". "Jednoznačne tie tisíce ľudí pri trati, to nadšenie fanúšikov a neopísateľná cyklistická atmosféra, to sa dá zažiť iba na Tour de France. A teší ma, že Tour pritiahla každé popoludnie k televíznym obrazovkám tisíce divákov aj na Slovensku. Ďakujem všetkým, čo mi držali palce."
      Posledný týždeň sa už naplno sústredil na londýnske hry. Po príchode do olympijskej dediny však jeho eufória trochu opadla. "Pravdupovediac, vôbec sa mi nepáči. Vo vzduchu tu cítiť stres, okolo samý zhon, v jedálni chaos a navyše všade treba chodiť pešo. Možno to viacerým športovcom vyhovuje, ale my cyklisti máme radi pohodu, viac súkromia a najmä pokoj na načerpanie síl," posťažoval sa Sagan.
      Potešilo ho však stretnutie s ďalšími slovenskými olympionikmi, keďže doteraz ich osobne vôbec nepoznal. "Úprimne fandím všetkým, ktorí majú šancu na medailu, či finálové umiestnenie. Každý olympijský kov je skvelá reklama pre našu krajinu a chcem veriť, že by mohla pomôcť aj podpore slovenského športu," uviedol Sagan, ktorý prvýkrát sledoval najväčší športový sviatok pred ôsmimi rokmi. "Spomínam si, že to bolo na OH v Sydney. Vtedy som najviac zo všetkého prežíval súťaž v horskej cyklistike, kde triumfoval Francúz Miguel Martinez."
      Sagan odštartoval svoju kariéru práve na horskom bicykli, no túto disciplínu si v Londýne nepozrie, keďže už 29. júla letí späť do Holandska, kde absolvuje niekoľko pretekov a potom zamieri do Talianska. Keby však mal možnosť zotrvať v Londýne ako divák, určite by nevynechal šprint na 100 m a súťaže BMX.
      V Londýne sa ako jeden z favoritov pravdepodobne nevyhne ani dopingovej kontrole, no ako sám tvrdí, nerobí mu to žiadne problémy. "Dopingoví komisári si robia iba svoju prácu, aj keď to nemusí byť pre športovca vždy príjemné. Na Tour de France som absolvoval sedem testov. Od začiatku sezóny ich bolo určite viac ako 20, už to ani nepočítam," uviedol.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies