Sagan sa v Holandsku držal statočne a ako seberovný si meral sily s najlepšími vrchármi v pelotóne

NETKY.SK • 16 Apríl 2018, 11:34 • 2 min
Sagan sa v Holandsku držal statočne a ako seberovný si meral sily s najlepšími vrchármi v pelotóne

VALKENBURG - Slovenský cyklista Peter Sagan hrdinsky odolával jednému útoku za druhým na nedeľňajších pretekoch Amstel Gold Race, ale napokon kapituloval 2 kilometre pred cieľom. Na únik Romana Kreuzigera a Michaela Valgrena (a neskôr aj Enrica Gasparotta) už nezareagoval. Aj tak predviedol v prvej z trojice prestížnych tzv. ardénskych klasík skvelý výkon s výsledným 4. miestom v cieli.

slovakia

left justify in out

Až takmer do konca 263 km dlhých pretekov s 35 stúpaniami si odchovaný šprintér či klasikár Sagan ako seberovný meral sily s najlepšími vrchármi v pelotóne.

 

"Tím urobil veľa práce v prospech Sagana v prvej časti pretekov. Najmä my sme sa starali o sťahovanie pôvodne až 15-minútového náskoku jazdcov v úniku," uviedol športový riaditeľ Bora-Hansgrohe Jens Zemke na tímovom webe. Zároveň bol aj kritický k záveru pretekov z pohľadu spolujazdcov Sagana: "V záverečných 40 km pretekov sme mu už nedali takú podporu, akú potreboval. V stíhacej skupine bol z nášho tímu sám a bolo väčšinou na ňom, aby zachytával nástupy. V poslednom momente to už nedokázal. Napriek tomu skončil na výbornom 4. mieste, ukázal silu. Boli to mimoriadne náročné preteky s vysokým tempom v závere."

Trojnásobný a úradujúci majster sveta Sagan počas jarnej sezóny klasík takmer neustále útočil v pretekoch na víťazstvo. Na úvodnej marcovej klasike v Taliansku Strade Bianche (3.3.) skončil ôsmy, o čosi neskôr na monumente Miláno - San Remo (17.3.) finišoval šiesty. Nevyšla mu iba belgická jednorazovka E3 Harelbeke (23. 3.), kde bol "až" dvadsiaty šiesty, ale už o dva dni neskôr po tretí raz v kariére vyhral podujatie Gent-Wevelgem (25.3.).

 

Na ďalšom monumentálnom vrchole Okolo Flámska (1.4.) ho klasifikovali na 6. mieste, hoci mal fazónu a najmä nohy na víťazstvo. O týždeň neskôr už vo veľkom štýle ovládol francúzsku Kráľovnú klasík - preteky Paríž-Roubaix a svoje jarné klasikárske predstavenie zakončil štvrtou priečkou na spomenutom holandskom podujatí Amstel Gold Race. K výpočtu jarných súťažných aktivít Petra Sagana patrí aj úspešná účasť na etapových pretekoch Tireno-Adriatico v Taliansku, kde v troch etapách finišoval na druhom mieste a druhý skončil aj v celkovom hodnotení bodovacej súťaže.

"Bol som na tom dobre, ale zároveň som ešte cítil v nohách Paríž-Roubaix. Ak sa celkovo obzriem za klasikárskou jarou, bola z môjho pohľadu dobrá," skonštatoval Sagan po pretekoch Amstel Gold Race na webe bora-hansgrohe.com.

Peter Sagan sa najbližšie predstaví 13. - 19. mája na obľúbených etapových pretekoch Okolo Kalifornie v USA. Rekordne 16-krát sa tam už tešil z etapového a raz aj z celkového víťazstva.

Klasikárska jar 2018 v podaní Petra Sagana:


Strade Bianche (Tal.) - 8. miesto
Miláno - San Remo (Tal.) - 6. miesto
E3 Harelbeke (Belg.) - 26. miesto
Gent-Wevelgem (Belg.) - 1. miesto
Okolo Flámska (Belg.) - 6. miesto
Paríž-Roubaix (Fr.) - 1. miesto
Amstel Gold Race (Hol.) - 4. miesto

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona