VIDEO Sagan po víťazstve v 3. etape Vuelty v zelenom drese

NETKY.SK • 24 August 2015, 18:10 • 2 min
VIDEO Sagan po víťazstve v 3. etape Vuelty v zelenom drese

MALAGA - Slovák Peter Sagan vyhral 3. etapu na cyklistických pretekoch Okolo Španielska.

slovakia

left justify in out

Jazdec Tinkoff-Saxo zvládol excelentne záverečný špurt na 158 km trati z Mijasu do Malagy, keď pred cieľovou páskou zdolal svojich najväčších konkurentov Nemca Johna Degenkolba z Giantu a Francúza Nacera Bouhanniho z Cofidisu. Zároveň sa obliekol do zeleného dresu pre najlepšieho jazdca v bodovacej súťaži, v ktorej vedie spoločne s Kolumbijčanom Estebanom Chavesom z austrálskeho tímu Orica GreenEdge. Ten si po pondelku udržal aj pozíciu na čele priebežnej klasifikácie.

 

"Som šťastný za to víťazstvo aj za to, ako tím zapracoval. Musím kolegom poďakovať a dúfam, že všetci sú zdravotne v poriadku. Teší ma, že som to dokázal, je to veľmi pekný deň. Dnes sme išli prakticky len my a Orica. Odviedli sme výbornú robotu, hoci špurt bol vcelku dlhý. Bouhanni ma nechcel pustiť pred seba, ale vietor nás poháňal. Teší ma, že som to zvládol," povedal v rozhovore pre Eurosport Sagan. V pondelok to bol jeho štvrtý etapový vavrín na Vuelte. Vlani sa mu v Španielsku nepodarilo triumfovať, na pódium však vystúpil v drese Cannondale po prológu uplynulého ročníka a následne v 8. etape skončil tretí. V rokoch 2012 a 2013 na podujatí neštartoval, z jeho pohľadu však zostáva najúspešnejším rok 2011, keď vyhral tri etapy.

 

 

 

Posted by Peter Sagan on 24. august 2015

 

Pre Sagana to bol štvrtý etapový vavrín na Vuelte. Vlani sa mu v Španielsku nepodarilo triumfovať, na pódium však vystúpil v drese Cannondale po prológu uplynulého ročníka a následne v 8. etape skončil tretí. V rokoch 2012 a 2013 na podujatí neštartoval, z jeho pohľadu však zostáva najúspešnejším rok 2011, keď vyhral tri etapy.

 

Ďalšieho Slováka Petra Velitsa z BMC Racing klasifikovali v cieli na 68. priečke, jeho brat Martin (Etixx-Quick Step) finošoval 137. v poradí so stratou 74 sekúnd. V priebežnej klasifikácii je spomedzi tria slovenských cyklistov najvyššie 53. Peter Velits, M. Velits so Saganom sú na 135., respektíve 146. mieste.

 

Až tretia etapa s cieľovým dojazdom v Malage bola na tohtoročnom podujatí výraznejšie atraktívnou aj pre šprintérov na čele so Saganom, Degenkolbom či Bouhannim. Prekážku predstavovalo len kilometrové stúpanie I. kategórie približne v strede trate. Preteky sa začali bez Burghardta, ktorý si poranil ľavé koleno a nemohol sa vrátiť na bicykel. V úniku sa však hneď od úvodu objavil Martin Velits spoločne s ďalším triom, pričom vedúci balík sa postupne rozrástol na osem jazdcov s 50-sekundovým odstupom. Na prvom kopci Alto de Mijas brali vrchárske body Fraile, Chavanel a Berhane.

 

Pre zranenie následne skončil Tiralongo z Astany a kazašský tím tak prišiel po diskvalifikácii Nibaliho o ďalšie želiezko v ohni. Vedúci balík v tých chvíľach diktoval tempo so štvorminútovým náskokom, no pred prvým stúpaním I. kategórie na tohtoročnej Vuelte na Puerto del Leon mu už Martin Velits nestačil. Fraile vyhral aj na tomto kopci, no to už sa pelotón výrazne dotiahol na čelo pretekov. Viedli ho najmä jazdci Tinkoff-Saxo a Giantu, ktorí držali v hre svojich elitných špurtérov Sagana, respektíve Degenkolba. Necelých 20 km pred cieľom ostali v úniku už len Gougeard s Tjallingiim, obaja však postupom čase čelili výraznému nárastu tempa zo strany pelotónu. Ten sa s tempármi spojil 14 km pred cieľom. V závere to skúsil ešte Duchesne, balík ho však rýchlo pohltil.

 

Pondelňajšia etapa mala napokon veľmi zaujímavé vyvrcholenie. Sagan nastúpil tesne pred cieľom a excelentným dojazdom odstavil ako Bouhanniho, tak aj Degenkolba.

 

 

výsledky:

 

1. Peter SAGAN (SR/Tinkoff - Saxo) 4:06:46 h., 2. Nacer Bouhanni (Fr./Cofidis), 3. John Degenkolb (Nem./Giant), 4. Jempy Drucker (Lux./BMC Racing), 5. Maximiliano Richeze (Arg./Lampre), 6. Kristian Sbaragli (Tal./Team MTN), 7. Mitch Docker (Aus./Orica), 8. Jasper Stuyven (Bel./Trek), 9. Vicente Reynes (Šp./IAM Cycling), 10. Tom Van Asbroeck (Bel./LottoNL) ... 68. Peter VELITS (SR/BMC) - všetci rovnaký čas ako víťaz, 137. Martin VELITS (SR/Etixx - Quick Step) +1:14 min

 

priebežná klasifikácia: 1. Esteban Chaves (Kol./Orica) 8:04:01 h., 2. Tom Dumoulin (Hol./Giant) +5 s., 3. Nicolas Roche (Ír./Team Sky) +15, 4. Daniel Martin (Ír./Cannondale) +24, 5. Joaquim Rodriguez (Šp./Kaťuša) +35, 6. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +36, 7. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +38, 8. Chris Froome (V.Brit./Team Sky), 9. Daniel Moreno (Šp./Kaťuša) obaja +40, 10. Fabio Aru (Tal./Astana) +47 ... 53. P. VELITS +4:32 min., 135. M. VELITS +16:25, 146. SAGAN +20:48

bodovacia súťaž: 1. SAGAN a Chaves po 25, 3. Dumoulin a Bouhanni po 20, 5. Roche 16, 6. Degenkolb 16

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies