Sagan po druhých miestach zaútočí na Strade Bianche

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 10:17 • 2 min
Sagan po druhých miestach zaútočí na Strade Bianche

SAN GIMIGNANO - Deviaty ročník cyklistických pretekov Strade Bianche v Taliansku už túto sobotu umožní ukázať sa špecialistom na klasiky, ako sú pripravení na náročnú jarnú sezónu.

slovakia

left justify in out

Dvesto kilometrov malebnými zákutiami, ale aj prašnými cestami Toskánska s cieľom v historickom meste Siena preverí silu jednotlivých tímov pred náročným marcom a aprílom v Európe. Práve Strade Bianche je prvým dielom z trojice veľkých jarných podujatí v Taliansku. Zostávajúcimi dvomi sú preteky WorldTour Tirreno Adriatico a jedna z monumentálnych klasík Miláno - Sanremo. Lídrom tímu Tinkoff-Saxo bude Slovák Peter Sagan, ktorý rovnako ako jeho fanúšikovia túži po prvých víťazných pretekoch v novom drese.


Na Strade Bianche skončil 25-ročný Žilinčan v ostatných dvoch rokoch druhý, vlani sa mu v záverečnom stúpaní pred Sienou vzdialil Poliak Michal Kwiatkowski. V roku 2013 daroval Sagan víťazstvo svojmu vtedajšiemu tímovému kolegovi Talianovi Morenovi Moserovi. Slovenského majstra budú na "Bielych cestách" podporovať Daniele Bennati, Roman Kreuziger, Maciej Bodnar, Manuele Boaro, Christopher Juul-Jensen, jeho brat Juraj a Matteo Tosatto. "Strade Bianche sú preteky, ktoré vedú malebnou krajinou s krásnymi výhľadmi. Vyhovujú aj môjmu štýlu jazdenia. Dúfam, že dosiahnem dobrý výsledok v mojich prvých európskych pretekoch roka 2015," uviedol Sagan v tlačovej správe tímu.


Experti tvrdia, že Strade Bianche sú akýmsi mixom pretekov na severe Francúzska a vo Flámsku známych najmä množstvom nebezpečných sekcií "pavé", čiže kamenných kociek s podujatiami tzv. Ardénskych klasík, známych kopcovitejším profilom. Z celkového počtu 200 km na Strade Bianche vedie 50 km po prašných cestách vidieckou krajinou s poľnohospodárskym charakterom, ale nechýbajú ani malebné toskánske kopčeky a údolia s vinicami. "Prašné úseky zahŕňajú viaceré náročné stúpania a zároveň klesania, ktoré na štrkovom podklade so skrytými nástrahami v podobe kameňov a dier dokonale preveria kvality jazdcov a ich ovládanie bicykla. Pretekári prichádzajú do cieľa v Siene vyčerpaní, pokrytí nánosmi prachu, ale zároveň s pocitom, že tieto preteky musia milovať,“ píše server Cyclingnews o špecifikách Strade Bianche.


Internetové príručky pripomínajú, že preteky Strade Bianche sa nevyhrávajú v klasickom špurte. Záverečné kilometre tvorí stúpanie až takmer do centra Sieny zväčša úzkymi uličkami, kde treba byť stále vpredu a nestratiť kontakt. Kilometer pred cieľom sa profil zdvihne na 9% a posledných 500 m pred métou je to dokonca 16-percentné stúpanie. Práve tam sa pred rokom Kwiatkowski vzdialil Saganovi. Posledné metre po pravotočivej zákrute sú klesaním do cieľa na námestí Piazza il Campo.
Preteky v Toskánsku majú viacero favoritov a tí sa zgrupujú najmä zo známych mien cyklistov, ktorí tam už v minulosti dokázali zvíťaziť. Švajčiarsky expert na klasiky Fabian Cancellara vyhral Strade Bianche v rokoch 2008 a 2012 a túži po treťom plnom zásahu. "Sú to jedny z mojich najobľúbenejších pretekov. Budem dobre pripravený na ďalšiu výzvu s cieľom vyhrať aj tretíkrát. Verím, že sa budem môcť spoľahnúť na výraznú podporu kolegov v tíme,“ povedal Cancellara, ktorý si oblieka dres tímu Trek Factory.


Jeho veľkými vyzývateľmi by mali byť okrem Sagana aj Niki Terpstra (Etixx - Quick-Step), Greg van Avermaet (BMC), Alejandro Valverde (Movistar) či úradujúci šampión Tour de France Vincenzo Nibali (Astana). Sobotňajšie preteky majú štart o 10.30 h SEČ v San Gimignane a predpokladaný príchod víťaza do cieľa v Siene je o 15.30 h.

Doterajší víťazi Strade Bianchi (v zátvorke krajina a vtedajší tím):
2014 Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma-Quick Step)
2013 Moreno Moser (Tal./Cannondale)
2012 Fabian Cancellara (Švaj./RadioShack-Nissan)
2011 Philippe Gilbert (Belg./Omega Pharma-Lotto)
2010 Maxim Iglinskij (Kaz./Astana)
2009 Thomas Lövkvist (Švéd./Columbia-High Road)
2008 Fabian Cancellara (Švaj./Team CSC)
2007 Alexandr Kolobnev (Rus./Team CSC)


pp;ds



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona