Sagan: Náš šport sa zmenil, pomaly z nás robia robotov

NETKY.SK • 6 August 2015, 13:38 • 2 min
Sagan: Náš šport sa zmenil, pomaly z nás robia robotov

BRATISLAVA - Stovky cyklistických fanúšikov sa vo štvrtok zastavili pri pravom brehu Dunaja na Tyršovom nábreží v Bratislave, aby sa mohli stretnúť s momentálne jedným z najlepších slovenských športovcov Petrom Saganom.

slovakia

left justify in out

Jeho reklamní partneri zorganizovali deň s fanúšikmi s množstvom sprievodných aktivít, autogramiádiou, fotením, či hudobným koncertom. Štvornásobný víťaz bodovacej súťaže na Tour de France Peter Sagan si našiel čas aj na médiá a takmer hodinu odpovedal na otázky týkajúce sa nielen cyklistiky, ale sčasti aj jeho súkromia.

 

Sagan o špecifikách Tour de France 
Každá Tour je iná, človek zažije stále niečo nové. Po všetkých tých zážitkoch by sa o každom jednom dni na Tour dala napísať kniha. Tento rok to bolo pre mňa v niečom iné ako predtým. V niektorých etapách som fungoval ako pomocník Alberta Contadora. Úplná novinka to však nebola, predtým som to už robil aj pre Vincenza Nibaliho. Tour de France hodnotím pozitívne, aj keď sa mi nepodarilo vyhrať etapu. Profilovo to bola asi najťažšia Tour za posledné štyri roky, keď som tam bol aj ja. Všetko sa však odvíja od vnútorných pocitov. Ja som sa tento rok cítil veľmi dobre, preto mi to celé celkom rýchlo a dobre ubehlo. Nechcem sa zamýšľať nad tým, či mi môžu organizátori ešte viac sťažiť cestu za zeleným dresom. Možno to vrátia späť do pôvodného stavu (smiech...). 

 

Sagan o pocitoch na trati a fanúšikovskej podpore 

Opisovať pocity z trate na tlačovke je o ničom. Treba si vziať bicykel a ísť šliapať do kopca, vydať zo seba maximum a vyskúšať si sebazaprenie. Je veľký rozdiel v tom, či sa človek cíti počas etapy dobre alebo zle. A čo sa týka fanúšikov, boli skvelí. Niekedy som mal pocit, že som tých 21 dní ani nešliapal do pedálov, ale nechal sa tlačiť fanúšikmi. Pripadal som si ako na majstrovstvách Slovenska. Každým dňom pribúdalo pri trati viac a viac slovenských vlajok, čo bolo super. Dokonca som videl aj ľudí z cudziny ako mi mávali slovenskými vlajkami. Všetkým pekne ďakujem. 

 

Sagan o Vuelte a príprave na majstrovstvá sveta 

Vuelta by mohla byť dobrá šanca pripraviť sa dobre na majstrovstvá sveta. Nemám zatiaľ stanovené konkrétne ciele na Vueltu, chcel by som sa tam najmä opäť zapracovať do pretekárskeho rytmu. Samozrejme, ak by bola šanca bojovať o prvé miesto v etape, nepremrhám ju. Po Vuelte by malo ešte nasledovať vysokohorské sústredenie v USA a potom majstrovstvá sveta v Richmonde. Či pôjdem celú Vueltu, teraz ešte neviem. Rozhodnem sa až priamo na mieste. 

 

Sagan o Froomovi 
Nemôžem povedať, že je môj kamarát, lebo skutočných kamarátov človek v živote nemá veľa. Aj ja ich mám len pár. Poznám ho len z pretekov, ale mám pocit, že je to normálny chalan, veľmi rozvážny a cieľavedomý. Samozrejme, je veľmi úspešný. 

 

Sagan o menšej kríze na Tour 
Opakujem, že táto Tour de France mi prešla celkom dobre, ale dva dni po druhom dni voľna to bolo pre mňa veľmi ťažké. Boli tam asi štyri náročné stúpania a ja som prišiel do cieľa až vzadu v tzv. grupette. Bol som si však istý, že táto minikríza prejde a na druhý deň už bude dobre. Tak aj bolo. (išlo o 18. etapu z Gapu do Saint Jean de Maurienne a Sagan prišiel do cieľa na 137. mieste s odstupom 35:51 min za víťazným Romainom Bardetom - pozn. SITA). 

 

Sagan o druhých miestach 
Z tých druhých miest ma najviac mrzela prehra s Gregom van Avermaetom v 13. etape v Rodez. A čo sa týka druhých miest celkovo, povedal by som k tomu asi toľko: radšej skončiť druhý ako tretí... 

 

Sagan o vzťahu s Olegom Tiňkovom 
Vzťah s ním mám veľmi dobrý. Samozrejme, je to majiteľ a chce od nás vždy maximum. Najradšej by bol, keby sme stále vyhrávali. Ak si človek nájde správnu cestu na komunikáciu a spoluprácu s ním, potom je to dobré. 

 

Sagan o tom, prečo Contador nevyhral po Gire aj Tour 
Vyjadrenia pre médiá boli také, že ideme na žltý dres na Tour de France, ale ja som to celé okolo Alberta Contadora vnímal skôr ako skúšku. Tri týždne a celkové víťazstvo na Giro d'Italia ho stáli veľmi veľa energie. Keď sme už videli, že na víťazstvo to nebude stačiť, pokúšali sme sa dostať ho aspoň na pódium v Paríži, ale ani to sa nepodarilo. Dá sa povedať, že mu ani šťastie neprialo, keď spadol. Na zelený dres sme išli s miernym otáznikom, ale som rád, že sa nám tento zámer nakoniec podarilo splniť. Spolu s jedným etapovým víťazstvom možno povedať, že Tour de France sa pre náš tím skončila dobre. 

 

Sagan o oslave úspechu 
Pokiaľ sme na pretekoch, nemôžeme si dovoliť oslavy. Sme profíci, nemáme voľno ani po dobrom výkone. Aj po víťazstve v etape nasleduje na druhý deň spravidla ďalšia etapa, regenerácia je veľmi podstatná v tomto športe. Dáme si teda zväčša iba na zdravie trochu šampanského alebo pohár piva. 

 

Sagan o tom, prečo už nejazdí na horských bicykloch 
Odkedy som v cyklistickej ProTour na ceste, na horských bicykloch už nemôžem jazdiť počas sezóny. Predtým až po kategóriu do 23 rokov sa to ešte dalo skĺbiť dohromady, teraz už nie. Vyrastal som na horskej aj cestnej cyklistike, ale potom prišiel moment, keď som sa musel rozhodnúť. Je to ako keď sa vyštudovanému človeku naskytne možnosť lepšej práce a život vlastne rozhodol za mňa, že sa venujem cestnej cyklistike. Samozrejme, vo voľnom čase mimo sezóny rád vysadnem na horský bicykel a idem niekam do terénu. 

 

Sagan o obľúbenom jedle 
Najlepšie jedlo je také, na ktoré má človek práve chuť v danej chvíli. Keď sa však vrátim domov na Slovensko, tak si rád dám perkelt alebo sviečkovú a halušky mám tiež veľmi rád. 

 

Sagan o moderných technológiách, ktoré nemusí 
Nie som v nich príliš doma. Smartphone už síce mám, ale neviem, či ho aj na sto percent využívam (smiech...). Technika ide rýchlo dopredu v 21. storočí, ale mám pocit, že sme zbytočne preskočili dobu. Rodičia dajú dieťaťu do ruky iPad, aby bolo ticho a nešlo behať po vonku. Ja som ešte z generácie, ktorá sa chodila naháňať na ulicu, rozložiť si ohník v lese a podobne. Aj náš šport sa začal výrazne meniť. Pomaly z nás robia robotov, ktorým merajú frekvenciu srdca, tepy, či watty. Pričom takzvaný 'feeling' športovca ide bokom. Dnes je technika na takej úrovni, že aj ja sa pomaly môžem zavrieť do štúdia a s pomocou nej sa stať spevákom. Prestávame žiť a strácame chvíľu, pre ktorú žijeme. 

 

Sagan o tom, čo nemá rád 
Nerád sa pozerám na cyklistiku v televízii. Najmä záverečné šprinty vôbec nemusím vidieť, radšej by som v tej chvíli bol na tom bicykli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona