Sagan má ďalšie ocenenie, získal Krištáľové krídlo

NETKY.SK • 20 Január 2014, 07:38 • 2 min
Sagan má ďalšie ocenenie, získal Krištáľové krídlo

BRATISLAVA - Cyklista Peter Sagan získal ďalšie individuálne ocenenie. Dvadsaťtriročnému Žilinčanovi pribudne do vitríny Krištáľové krídlo, cena, ktorú každoročne odovzdávajú ľuďom za ich prácu a výsledky, ktorými zviditeľnili nielen seba, svoj odbor, ale aj rodné Slovensko.

slovakia

left justify in out

Cenu za Petra Sagana v kategórii šport prevzal jeho otec Ľubomír na nedeľňajšom slávnostnom galavečere v bratislavskom Slovenskom národnom divadle. Okrem Petra Sagana boli v kategórii šport nominovaní aj motocyklista Ivan Jakeš za celkové štvrté miesto na lanskej Rely Dakar a hokejista Michal Handzuš, ktorý v drese Chicago Blackhawks získal v minulej sezóny prestížny Stanleyho pohár.

Sagan bol medzi laureátmi predovšetkým zásluhou svojich 22 víťazstiev počas roka 2013 a zisk zeleného dresu na vlaňajších najprestížnejších cyklistických pretekoch na svete Tour de France. Petra Sagana už skôr zvolili aj za Športovca roka a Cyklistu roka na Slovensku. 

Krištáľové krídlo je soška, ktorej autorom je akademický sochár Achilleas Sdoukos. Sklenená soška v tvare krídla podľa Sdoukosa (1985, Bratislava) vznikla v žiare pri 820 stupňoch a je do nej zatavené biele zlato. Sklár a dizajnér sa pri jej tvorbe inšpiroval mytologickým vtákom Fénixom, ktorý na konci svojej životnej púte zhorí, aby sa znovuzrodil zo svojho popola. 

Krištáľové krídla za rok 2013 udelili v 11 kategóriách - hudba; rock, pop, jazz; divadlo a audiovizuálne umenie; publicistika a literatúra; medicína a veda; šport; hospodárstvo; výtvarné umenie; architektúra; filantropia a mimoriadna cena - za celoživotné dielo, mimoriadny úspech v zahraničí alebo iný výrazný počin. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies