Sagan je hádanka, ale trať by mu mala sadnúť

NETKY.SK • 25 September 2014, 13:00 • 2 min
Sagan je hádanka, ale trať by mu mala sadnúť

PONFERRADA - Meno Peter Sagan vzbudzuje vo svetovom cyklistickom pelotóne všade náležitú pozornosť. Výnimkou nie je ani svetový šampionát v španielskej Ponferrade, kde by mal v nedeľňajších pretekoch jednotlivcov patriť medzi adeptov na niektorú z medailí.

slovakia

left justify in out

Ibaže nevýrazné výsledky 24-ročného Slováka v príprave svedčia skôr o opaku. Iba jedno tretie miesto v etapovej koncovke na nedávnych pretekoch Vuelta a Espaňa a vyjadrenia typu „nie som v optimálnej forme“ môžu niečo naznačovať, ale aj nemusia.

 

"Je pre neho len dobré, že nedosiahol v poslednom období výraznejšie výsledky. To by len zvýšilo tlak na jeho osobu. Nie je teraz veľmi na očiach a aj na Vueltu šiel s tým, že myslel viac na blížiaci sa svetový šampionát. Ten dúhový dres by mal veľmi rád na sebe," cituje VeloNews Sebastiana Webera, ešte stále aj Saganovho trénera v tíme Cannondale. 

 

Špecializovaný cyklistický server píše o tom, že Sagan a jeho aktuálna forma pred svetovým šampionátom sú hádankou, či skôr záhadou. Cyklista, ktorý si po Novom roku na tri roky oblečie na seba dres tímu Tinkoff-Saxo, nemá rád veľké vyhlásenia pred dôležitými pretekmi. Aktuálne sa v súvislosti s ambíciami v Ponfferade obmedzil na vyjadrenia typu. "Neviem zhodnotiť, ako sa cítim. Tento rok naozaj neviem, uvidíme v pretekoch," cituje ho VeloNews. Server zároveň dodáva, že Saganovo slabšie výsledkové obdobie môže byť naozaj dôležitou súčasťou plánu vyhnúť sa tlaku a mediálnemu záujmu pred nedeľňajším vrcholom sezóny na španielskych cestách. "Sagan je ťažko čitateľný. Všetko, čo robí, má zrejme svoj presný účel,“ tvrdí autor článku pod titulkom Sagan zostáva záhadou pred majstrovskými pretekmi. 

 

Aj keby nebol momentálne v najlepšej forme, stále má reálnu šancu miešať kartami v pretekoch jednotlivcov na 254,8 km. Dve krátke stúpania, rýchle klesania aj technická časť cez mesto Ponferrada v španielskej provincii León, kde sa môže prejaviť jeho výbušnosť, by mali profilom vyhovovať Saganovmu štýl jazdenia. Jeden zo športových riaditeľov Cannondalu Mario Scirea doslova povedal: "Ponferrada je perfektná pre Sagana.“ Doplnil však, že tímová taktika môže byť bolestivým miestom. 

 

"Jeho veľký problém pre majstrovské preteky je malý tím. Slovensko má v pretekoch len trojnásobné zastúpenie a Sagan teda nemôže rátať s takou podporou, akú majú najlepší Nemci či Španieli. Musí teda jazdiť s rozvahou a inteligentne. Mal by sa tváriť, že je súčasťou iného tímu, vyťažiť z práce súperov a v závere sa pokúsiť vyhrať v šprinte. Pravdepodobne však nebude mať čas zachytávať, či nasledovať jazdcov v úniku," komentoval Scirea. 

Keď sa Petra Sagana po spoločnom tréningu s bratom Jurajom na majstrovskej trati zahraniční novinári pýtali na ambície v pretekoch, len pokrčil plecami a pousmial sa: "Uvidíme až v nedeľu." 

 

Kým Sagan zostáva pred vrcholom sezóny v podstate anonymný, viacerí jeho súperi už dali hlasno najavo, že chcú útočiť na titul. Sú medzi nimi Švajčiar Fabian Cancellara, Belgičan Philippe Gilbert, Nemec John Degenkolb, Poliak Michal Kwiatkowski či Austrálčan Simon Gerrans.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies