Sagan fantasticky vyštartoval, no pribrzdili ho dva defekty: Jeden deň je dobrý, iný zase zlý

NETKY.SK • 22 August 2016, 06:30 • 2 min
Sagan fantasticky vyštartoval, no pribrzdili ho dva defekty: Jeden deň je dobrý, iný zase zlý

RIO DE JANEIRO - Švajčiar Nino Schurter sa stal novým olympijským víťazom v horskej cyklistike v disciplíne cross country. V záverečný deň na OH 2016 v Rio de Janeiro triumfoval v čase 1:33:28 h a získal premiérové zlato spod piatich kruhov. Zároveň skompletizoval medailovú zbierku z OH, keď v Pekingu 2008 vybojoval bronz a v Londýne 2012 pridal striebro.

slovakia

left justify in out

Druhé miesto so stratou 50 sekúnd obsadil obhajca titulu spred štyroch rokov Čech Jaroslav Kulhavý, z bronzu sa tešil Španiel Carlos Nicolas Coloma (+1:23 min). Slovenský reprezentant Peter Sagan sa po viacerých technických problémoch a páde nedostal do klasifikovaného poradia. V cieli mal stratu jedného kola, celkovo klasifikovali 34 jazdcov.

 

Na 50 bikerov čakal 5,4 kilometra dlhý okruh, ktorý absolvovali sedemkrát s celkovou dĺžkou 37,8 km. Trať obsahovala viacero typov terénov, vrátane sekcií s úzkou vozovkou, zeminou, kameňmi a štrkom. Súčasťou bolo aj takmer kilometrové stúpanie. Sagan štartoval z posledného miesta, keďže ako špecialista na cestnú cyklistiku mal v porovnaní s konkurenciou najmenej bodov v rebríčku Medzinárodnej cyklistickej únie v cross country.

 

Slovák mal však raketový začiatok. Krátko po štarte sa dostal ôsme miesto, po dvoch minútach jazdy bol už tretí. V závere prvého kola ho ale postihla veľká smola. Po defekte na prednom kolese stratil kontakt s vedúcimi pretekármi a ďalšie sekundy nabral v depe, kde mu museli koleso vymeniť. Po odjazdení druhého okruhu mu patrila 23. pozícia so stratou 2:12 min na vedúceho Schurtera. O kolo neskôr bol 20. (+2:49). V ďalšom priebehu však utrpel pád, postihli ho ďalšie technické problémy a prepadol sa na chvost celkového poradia. Pri svojej olympijskej premiére v cross country sa napokon do klasifikovaného poradia nedostal, v cieli mal na Schurtera stratu jedného kola.

 

"Bol som celkom dobre v prvom kole zaradený. Keď sme prešli depom a končili prvé kolo, tak som pichol presné koleso. Tým, že to bolo za depom, tak som polovicu okruhu musel ísť s pichnutým kolesom. V kopci sa to ešte dalo, ale v zjazde som stratil veľmi veľa. S defektom sa nedá jazdiť dobre a preto som aj veľa behal. Po výmene kolesa som dúfal, že môžem zajazdiť do prvej desiny. Potom som však opäť pichol predné koleso a najhoršie bolo, že zase až za depom. Snažil som sa bojovať, ale mal som veľkú stratu a dopadlo to tak ako dopadlo. Jeden deň je dobrý, iný zase zlý. Taký je šport," povedal Sagan po pretekoch.

 

Po skončení cross country bol sklamaný aj jeho tréner Peter Zanický. "Sklamanie je obrovské. Je to šport, nie vždy sa to podarí. Pokiaľ sklame technika - v Petrovom prípade sa to stalo dvakrát - potom to stojí veľmi veľa síl. Mal neskutočne dobrý štart, preletel dopredu, všetci pozerali, že ako sa tam tak rýchlo dostal. Zbrzdili ho však defekty a tie sú v horskej cyklistike alfa a omega. Som presvedčený, že bez defektov by bol v prvej desiatke," vravel Zanický.

 

cestná cyklistika - muži

cross country: 1. Nino Schurter (Švajč.) 1:33:28 h, 2. Jaroslav Kulhavý (ČR) +50, 3. Carlos Nicolas Coloma (Šp.) +1:23, 4. Maxime Marotte (Fr.) +1:33, 5. Jhonnatan Botero Villegas (Kol.) +2:16, 6. Mathias Fluckiger (Švajč.) +2:24, 7. Luca Braidot (Tal.) +2:57, 8. Julien Absalon (Fr.) +3:15... Peter SAGAN (SR) + 1 kolo, bez umiestnenia v celkovej klasifikácii




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies