Sagan chce vo Švajčiarsku pridať etapové triumfy, pozná najväčších súperov

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 12:58 • 2 min
Sagan chce vo Švajčiarsku pridať etapové triumfy, pozná najväčších súperov

BRATISLAVA - Slovenský cyklista Peter Sagan bude lídrom tímu Tinkoff na pretekoch WorldTour Okolo Švajčiarska, ktoré sú na programe od soboty 11. do nedele 19. júna. Jazdci absolvujú dokopy deväť etáp vrátane dvoch individuálnych časoviek v Baare a Davose.

slovakia

left justify in out

Úradujúcemu majstrovi sveta bude pomáhať sedem tímových kolegov - brat Juraj, Manuele Boaro, Ivan Rovnij, Oscar Gatto, Maciej Bodnar, Jevgenij Petrov a Jay McCarthy.

Dvadsaťšesťročnému Žilinčanovi sa v minulosti na švajčiarskych cestách darilo, v predchádzajúcich piatich účastiach vždy vyhral aspoň jednu etapu a vždy získal zelený dres za víťazstvo v bodovacej súťaži. Naposledy sa súťažne predstavil na pretekoch Okolo Kalifornie (15. - 22. mája), kde zvíťazil v dvoch etapách a ovládol bodovaciu súťaž. V Švajčiarsku aktuálny líder renkingu WorldTour doteraz nazbieral 11 etapových triumfov.

"Do Švajčiarska ideme so zmiešanou zostavou, niektorí chlapci boli na Gire, niektorí v Kalifornii a iní sa vrátili po zranení. Budeme sa usilovať o etapové víťazstvá, pretože na celkové prvenstvo nemáme jazdca. Na dojazdy etáp máme silné družstvo. Druhá, tretia a štvrtá etapa by mali sedieť Petrovi. V ostatných dňoch sa budeme snažiť presadiť v únikoch. Skúsenosti z minulosti ukázali, že Peter máva vo Švajčiarsku lepšiu formu než v Kalifornii. Preto dúfame, že bude pokračovať v budovaní kondície. Bude to pre neho posledné podujatie pred Tour de France, takže pôjde o dobrú skúšku," povedal športový riaditeľ Tinkoffu Patxi Vila pre oficiálnu stránku ruského tímu.

Preteky Okolo Švajčiarska štartujú v sobotu individuálnou časovkou na 6,4 km v Baare, bude mať rovinatý charakter a mali by sa presadiť špecialisti. Druhá etapa obsahuje štyri veľké okruhy s jedným stúpaním, ktoré by nemalo narobiť problémy šprintérskym tímom. Ďalšia šanca pre Petra Sagana príde v tretí a štvrtý deň. Piata etapa bude prvou horskou, jazdci absolvujú výstupy na Furkapass, Gotthardpass a cieľový do lyžiarskeho strediska Cari. Ďalšie horské skúšky pre ašpirantov na celkové poradie prídu v 6. a 7. etape, po nich bude nasledovať časovka na 16,8 km so zvlneným profilom. O víťazovi sa rozhodne až na záver v 9. etape so štartom aj cieľom v Davose, cyklistov čakajú dve stúpania na Albulapass a Flüelapass.

"Okolo Švajčiarska sú pre mňa tradičným testom pred Tour de France. Počas deviatich ťažkých etáp si odskúšam formu a samozrejme, ak to bude možné, by som rád pridal nejaké víťazstvá do zbierky. Druhá, tretia a štvrtá etapa by mohli byť ideálnymi, je v nich šanca na hromadný dojazd," povedal Peter Sagan. Najväčšími súpermi víťaza Okolo Flámska 2016 v koncovkách etáp by mohli byť Michael Matthews (Orica-GreenEdge), Fernando Gaviria (Etixx-QuickStep), Danny van Poppel (Sky), Davide Cimolai (Lampre-Merida), Juan José Lobato (Movistar) či Andrea Guardini (Astana).

Program pretekov WorldTour Okolo Švajčiarska (11. - 19. júna):
Sobota 11. júna - 1. etapa: Baar - Baar (individuálna časovka na 6,4 km)
Nedeľa 12. júna - 2. etapa: Baar - Baar (187,6 km)
Pondelok 13. júna - 3. etapa: Grosswangen - Rheinfelden (192,6 km)
Utorok 14. júna - 4. etapa: Rheinfelden - Champagne (193 km)
Streda 15. júna - 5. etapa: Brig/Glis - Cari (126,4 km)
Štvrtok 16. júna - 6. etapa: Weese - Amden (162,8 km)
Piatok 17. júna - 7. etapa: Arbon - Sölden (224,3 km)
Sobota 18. júna - 8. etapa: Davos - Davos (individuálna časovka na 16,8 km)
Nedeľa 19. júna - 9. etapa: Davos - Davos (117,7 km)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona