Sagan 23. na Paríž - Roubaix: Šťastie mi moc neprialo

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 08:57 • 2 min
Sagan 23. na Paríž - Roubaix: Šťastie mi moc neprialo

ROUBAIX - Nemecký cyklista John Degenkolb sa stal víťazom 113. ročníka pretekov Paríž - Roubaix. Jazdec stajne Giant-Alpecin dosiahol na najťažšej jarnej klasike čas 5:49:51 a vybojoval si druhý triumf na tohtoročných "monumentoch" po prvenstve na podujatí Milano - San Remo.

slovakia

left justify in out

Na druhom mieste skončil Čech Zdeněk Štybar, tretí bol Belgičan Greg Van Avermaet. Slovenský cyklista Peter Sagan (Tinkoff - Saxo) obsadil 23. miesto so stratou 31 sekúnd. Jeho najlepším umiestnením tak ostáva minuloročné šieste miesto.

 

"Vždy som sníval, že by som mohol vyhrať. Je to neuveriteľný pocit, tvrdo som trénoval a dnes bol fantastický celý tím. Vedeli sme, že to bude veľmi ťažké, no nebál som sa riskovať," uviedol pre Eurosport Degenkolb.

 

Tradičné preteky známe aj ako "Peklo severu" opäť sľubovali skvelé cyklistické divadlo. V príjemnom slnečnom počasí si na celkové prvenstvo brúsilo zuby viacero pretekárov a presadiť sa chcel aj Peter Sagan. Zdolať však museli 253 kilometrov a tri päťhviezdičkové úseky - Arenberg, Mons-en-Pévele a Le Carrefour de l'Arbre. Na úvodných 100 kilometrov nečakali cyklistov žiadne kockové úseky a do čela sa dostala skupinka deviatich jazdcov. Poradie v pelotóne sa výraznejšie premiešalo v úvodných pasážach "mačacích hláv", dokopy bolo na trase 27 dlažobných častí v celkovej dĺžke viac ako 52 km. Práve na týchto úsekoch prišlo aj k prvým kolíziám. Sagan sa v takmer celom priebehu držal na čelných pozíciách pelotónu, na záverečných asi 10 km avizoval technické problémy a napokon musel meniť bicykel. Do bojov o najvyššie priečky potom už neprehovoril a klasifikovali ho v tretej desiatke. Rozhodnutie o tom, kto sa postaví na stupne pre víťazov priniesol až velodróm v Roubaix. Záver najlepšie zvládol Degenkolb a na absolútnom tróne vystriedal minuloročného víťaza Nikiho Terpstru. Zároveň sa stal prvým Nemcom od roku 1896, ktorý ovládol toto podujatie.

 

Peter Sagan priznal, že s nedeľňajším výsledkom nie je spokojný. "Jazdec musí mať pred týmito pretekmi aj veľa šťastia. Dnes mi veľmi neprialo. Keď sa začínalo jazdiť na 150 km, mal som problém a musel som ísť na toaletu. Dostal som sa však dopredu a bol som v popredí. Posledných 10 km pred cieľom som mal problém s bicyklom, musel som ho meniť a potom mi nezostali sily, aby som zašpurtoval. V tom čase odišli prví súperi. Dnes nie som spokojný, ale nedá sa nič robiť. Aj taká je cyklistika. Musím sa pozerať teraz dopredu," cituje Sagana jeho oficiálna facebooková stránka.

Preteky Paris-Roubaix boli tretím dielom z pätice najznámejších klasík, tzv. monumentov. Prvým boli preteky Miláno - San Remo (22. marca), po nich Okolo Flámska (5. apríla), najbližšie sa uskutoční Liege-Bastogne-Liege (26. apríla) a napokon Okolo Lombardie (3. októbra).

 

Výsledky:

1. John Degenkolb (Nem./Giant) 5:49:51 h, 2. Zdeněk Štybar (ČR/Etixx - Quick-Step), 3. Greg Van Avermaet (Bel./BMC Racing), 4. Lars Boom (Hol./Astana), 5. Martin Elmiger (Švaj./IAM Cycling), 6. Jens Keukeleire (Bel./Orica), 7. Yves Lampaert (Bel./Etixx - Quick-Step) +7, 8. Luke Rowe (V.Brit./Sky) +28, 9. Jens Debusschere (Bel./Lotto) +29, 10. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša) +31...23. Peter SAGAN (SR/Tinkoff - Saxo) +31 s

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona