Sádovský chce zlepšiť prímestskú autobusovú dopravu v Bratislave

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 14:30 • 2 min
Sádovský chce zlepšiť prímestskú autobusovú dopravu v Bratislave

BRATISLAVA - Prímestská autobusová doprava by podľa nového prezidenta Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) Petra Sádovského mala byť meradlom kvalitnej verejnej dopravy. Zároveň chce, aby zväz bol garantom kvalitných služieb pre cestujúcu verejnosť a profiloval sa aj ako silný odborný partner pre profesionálnu verejnosť, štátnu správu a samosprávu.

slovakia

left justify in out

"O cieľoch a spôsoboch dosiahnutia týchto priorít budeme ešte veľakrát rokovať vo zväze i s odbornými partnermi. A určite sa pri našich rozhodnutiach chceme riadiť do dôsledkov aj názormi cestujúcich," povedal Sádovský v rozhovore pre agentúru SITA.

 

Šéf zväzu autobusárov bol predtým viceprezidentom a zároveň je dlhoročným generálnym riaditeľom spoločnosti Slovak Lines, a. s., zabezpečujúcej prímestskú autobusovú dopravu v Bratislavskom samosprávnom kraji. Prímestskú autobusovú dopravu vo verejnom záujme, ktorú objednávajú jednotlivé kraje, považuje Sádovský vzhľadom na jej veľkosť a význam za nosný, ale aj stabilizujúci prvok verejnej dopravy.

 

"Chceme sa venovať službám v prospech cestujúcich, aby sme zvýšili kvalitu v rámci celého Slovenska. Vozidlový park sa v posledných rokoch výrazne zlepšil, ale máme pred sebou veľa ďalších výziev," priblížil Sádovský. Systém spolupráce s objednávateľmi výkonov vo verejnom záujme, teda krajmi, je podľa prezidenta ZAD relatívne stabilný. "Dlhé roky sa hľadal určitý model financovania, respektíve optimálny model spolupráce, ale dnes je stabilný, transparentný a pre autobusové podniky aj náročný, no vieme s ním pracovať," povedal Sádovský.

 

Nové je to, že sa začínajú robiť výberové konania, čo vyplýva z legislatívy Európskej únie. Napríklad, v nedávnej verejnej súťaži na zabezpečenie prímestskej autobusovej dopravy v Nitrianskom kraji predložila spoločnú ponuku iba skupina partnerských spoločností Arriva Nitra, a. s. a Arriva Nové Zámky, a. s. Tie prevádzkovali dotovanú autobusovú dopravu v spomínanom kraji aj predtým.

 

"Niekde je jeden účastník, niekde ich bude väčšie množstvo. Bolo to zatiaľ prvé výberové konanie na Slovensku (vo verejnej autobusovej doprave)," poznamenal k tendru šéf Zväzu autobusovej dopravy. "Aj menší počet účastníkov môže minimálne poslúžiť na preverenie jestvujúcich podmienok a vyjednanie lepších podmienok pre objednávateľa," uviedol Sádovský. V prípade prímestskej autobusovej dopravy v Bratislavskom kraji, ktorú prevádzkuje Slovak Lines, sa tender zatiaľ nechystá. "My máme zmluvu s Bratislavským samosprávnym krajom o výkonoch vo verejnom záujme do roku 2021. Nás sa výberové konania teda bezprostredne netýkajú," vysvetlil.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona