Saddámovi piloti učia IŠ lietať v ukoristených stíhačkách

NETKY.SK • 17 Október 2014, 16:13 • 2 min
Saddámovi piloti učia IŠ lietať v ukoristených stíhačkách

BEJRÚT - Irackí piloti, ktorí sa pridali k povstalcom Islamskému štátu (IŠ) v Sýrii, učia členov skupiny lietať v troch ukoristených stíhačkách. V piatok to oznámila Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Skupina, ktorá zabrala územia v Iraku a Sýrii, lieta na stíhačkách nad obsadeným vojenským letiskom al-Džarráh východne od Halabu (Aleppo). Bojovníci IŠ bežne používajú zbrane ukoristené sýrskej a irackej armáde a obsadili už aj viacero vojenských základní. Ide však o prvé správy, že džihádisti vedia pilotovať vojenské lietadlá. "Majú cvičiteľov, irackých vojakov, ktorí boli pilotmi kedysi za vlády Saddáma Husajna," uviedol šéf monitorovacej organizácie Rámí Abd ar-Rahman, pričom sa odvoláva na očitých svedkov.

 

Nie je pritom jasné, či sú stíhačky vybavené zbraňami a či by piloti na nich mohli lietať na dlhšie vzdialenosti. V minulosti islamisti zverejnili na Twitteri fotografie získaných stíhačiek, stroje však podľa analytikov vyzerali nepoužiteľné. 

 

Spojené štáty v reakcii uviedli, že o žiadnych podobných operáciách nevedia. "Nevieme o žiadnych leteckých operáciách (Islamského štátu) v Sýrii alebo inde," povedal hovorca amerického ústredného velenia Patrick Ryder. Informácie zatiaľ nie je možné nezávisle overiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies