Saddám neveril môjmu ultimátu, odvoláva sa Bush na agenta FBI

NETKY.SK • 10 November 2014, 19:56 • 2 min
Saddám neveril môjmu ultimátu, odvoláva sa Bush na agenta FBI

WASHINGTON - Bývalý americký prezident George Bush junior uviedol, že vtedajší iracký diktátor Saddám Husajn neveril jeho verejnej výzve z marca 2003 na opustenie Iraku ako jediného spôsobu zabránenia vojenskej invázii.

slovakia

left justify in out

 Bush v nedeľu zverejnenom rozhovore pre americkú televíziu CBS okrem iného deklaroval, že si stojí za svojím rozhodnutím vtrhnúť do Iraku. Podľa jeho slov to bolo správneho rozhodnutie a to aj vo svetle aktuálneho vzostupu obávanej radikálnej skupiny Islamský štát. Predchodca Baracka Obamu sa vyjadril aj na margo ambícii jeho brata Jeba kandidovať v roku 2016 za prezidenta USA. Podľa neho je šanca 50 na 50, že Jeb do súboja o Biely dom vstúpi. Zároveň však priznal, že porážka jeho otca v snahe obhájiť prezidentský post v roku 1992 na úkor demokrata Billa Clintona bola veľmi trpká a veľmi ho zasiahla.

 

"Keď ho chytili, povedali mi, že agentovi FBI, ktorý s ním hovoril, povedal: Jednoducho som Bushovi neveril. A je pre mňa ťažko uveriť, že mi neveril. Myslel som si, že tam bola šanca (že odíde). Určite som v to dúfal. No neodišiel. Preto som v knihe napísal, že si vybral vojnu. Dvakrát si vybral vojnu. Za 41. i 43.," povedal Bush v súvislosti so svojou novou knihou, ktorú venoval svojmu otcovi ako 41. prezidentovi USA. Bush, v poradí 43. prezident Spojených štátov, zároveň opätovne odmietol, že do Iraku šiel dokončiť, čo jeho otec v roku 1991 nedokončil. "Išiel som tam v dôsledku veľmi zmenených okolností pre jedenásty september. A pre nebezpečenstvo, ktorého sme sa obávali, že zbrane sa dostanú do rúk teroristických skupín, ktoré prídu a spravia útoky podobné jedenástemu septembru," uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies