Sad Janka Kráľa opäť skrášli kvetinové rozárium, sadia tu 1500 ruží

NETKY.SK • 14 Apríl 2014, 16:21 • 2 min
Sad Janka Kráľa opäť skrášli kvetinové rozárium, sadia tu 1500 ruží

BRATISLAVA - Výsadbou asi 1500 ruží začali dnes obnovovať rozárium v bratislavskom Sade Janka Kráľa. Nahrádzajú nimi niektoré kvetinové plochy v blízkosti sochy Janka Kráľa, kde doteraz boli vysadené letničky.

slovakia

left justify in out

V minulosti sa v parku nachádzalo slávne rozárium, v ktorom bolo okolo 500 druhov ruží. Po 80 rokoch dochádza opäť k jeho obnove a zákonom chránený prvý verejný park v strednej Európe bude čoskoro ešte krajší. Špecializovaná firma vysadí na ploche 450 štvorcových metrov jedenásť rôznych kultivarov červených, bielych, ružových, žltých a oranžových ruží, vysokých 60 až 80 centimetrov. Sú odolné voči hubovým chorobám, čím sa výrazne zníži počet postrekov počas údržby.
     

"S vysadením ruží sme sa zaoberali už dlhšie. Sú to ruže imúnne voči škodcom a iným parazitom, dúfam, že aj voči návštevníkom," uviedol na stretnutí s novinármi petržalský starosta Vladimír Bajan. 
     

Podľa neho najmä v letnom období uvažujú o zvýšení ochrany kvetinového priestoru hliadkou mestskej polície počas kultúrneho leta či podujatí v susednej Inchebe. Závisí aj od návštevníkov, ako bude samospráva postupovať vo výsadbe celkového množstva 5000 plánovaných ruží. "Verím, že sme sa v mentálnej výchove posunuli ďalej a ľudia budú mať záujem, aby bol park pekný, kvetinový," dodal Bajan.
     

Sad Janka Kráľa bol založený v rokoch 1774-76 s myšlienkou vytvoriť prvý park pre širokú verejnosť. Vznikol na pravom brehu Dunaja na ploche lužného lesa, postupne bol upravovaný a jeho dnešná podoba je z roku 1839. Vplyvom barokového klasicizmu sa vytvorila osemramenná hviezdica priesekov, pozdĺž ktorých sa neskôr vysadili stromoradia. Podľa usporiadania chodníkov park pomenovali Sternallee (Hviezdicová aleja) a aleje nazvali podľa druhu stromov - jelšová, topoľová, javorová, vŕbová, jaseňová, brestová.
     

V 70. rokoch 20. storočia prešiel sad veľkou rekonštrukciou. Odborníci odstránili divorastúce kroviny, čím sa vizuálne park otvoril a vynikli mohutné stromy tvoriace jeho kostru. V sade sú charakteristické veľkopriestorové prírodné interiéry. Mohutné vzácne stromy a etážové kroviny dopĺňa drobná architektúra. Typickým prvkom sú oddelené malé priestory kruhovitého tvaru ozdobené prvkami zverokruhu. Tento prvok vytvára dôverné prostredie k oddychu i k rozhovorom. Kruhy sú doplnené výsadbou letničiek.
     

V roku 2006 sa uskutočnila výrazná revitalizácia parku. Odstránili vyše 200 chorých drevín, ktoré ohrozovali návštevníkov a rovnaký počet drevín vysadili. Pribudli aj nové druhy. 
     

Sad Janka Kráľa je atraktívny prírodný priestor pri Dunaji, medzi Mostom SNP a Starým mostom, v blízkosti obchodného centra, Divadla Aréna a dvoch reštaurácií. Park má kultúrno-spoločenskú funkciu, je oddychové a stretávacie miesto. Vytvára oázu pokoja a zároveň slúži na športové aktivity pre školskú mládež aj dospelých, organizované rôznymi občianskymi združeniami.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies