Šachový šampión Kasparov žiada o lotyšské občianstvo

NETKY.SK • 5 November 2013, 13:38 • 2 min
Šachový šampión Kasparov žiada o lotyšské občianstvo

RIGA - Bývalý niekoľkonásobný majster sveta v šachu, v súčasnosti ruský opozičný politik a kritik prezidenta Vladimira Putina, Garri Kasparov, požiadal lotyšský parlament, aby mu udelil lotyšské občianstvo a pomohol mu tak súčasne pokračovať v jeho politických aktivitách v Rusku.

slovakia

left justify in out

V liste, s ktorým sa oboznámila aj agentúra Reuters a je napísaný v lotyštine, Kasparov uvádza, že lotyšské občianstvo mu poskytne "bezpečie pre práci v Rusku a v ďalších krajinách sveta, kde sú potláčané ľudské práva a demokratické normy sú pošliapavané". Kasparov v liste oceňuje, že každý lotyšský občan má právo vyjadrovať slobodne svoje názory, zúčastňovať sa na politických procesoch a nemusí sa báť perzekúcie. 

Ako spresnila hovorkyňa vládnuceho koaličného centristického bloku Jednota Laila Timrotová, Kasparov si chce ponechať aj ruské občianstvo. Kasparov v poslednom období strávil veľa času mimo Ruska. Matka jeho syna Vadima má tiež lotyšské občianstvo. Svoju žiadosť o udelenie občianstva Kasparov zdôvodnil aj "mimoriadnymi zásluhami", ktoré má ako bývalý niekoľkonásobný majster sveta v šachu.

Kasparov svoj list adresoval všetkým parlamentným politickým stranám a nezávislým poslancom parlamentu s výnimkou proruskej strany Centrum harmónie, uviedol jej poslanec Andrejs Klementjevs. Táto strana v roku 2009 podpísala zmluvu o spolupráci so stranou Jednotné Rusko, pri ktorej zrode stál súčasný ruský prezident Vladimir Putin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona