Sacharovovu cenu za slobodu myslenia získali dve jezídske aktivistky

NETKY.SK • 27 Október 2016, 13:59 • 2 min
Sacharovovu cenu za slobodu myslenia získali dve jezídske aktivistky

ŠTRASBURG - Sacharovovu cenu za slobodu myslenia získali Nádja Murádová a Lamjá Hadžíová-Bašárová. Mená držiteliek ocenenia dnes ohlásil predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

slovakia

left justify in out

Nádja Murádová a Lamjá Hadžíová-Bašárová sú verejné obhajkyne jezídskej náboženskej komunity v Iraku a pomáhajú ženám a deťom, ktoré sa stali obeťami teroristickej organizácie Islamský štát.

 

 

 

Murádová do svetovej pozornosti uviedla utrpenie, ktoré znášajú jezídi. Poukazovala najmä na to, že islamskí radikáli často zneužívajú jezídky ako sexuálne otrokyne, čo zažila aj na vlastnej koži. Tento rok získala aj Cenu Václava Havla za ľudské práva, ktorú udeľuje Rada Európy.

 

Medzi finalistami nominovanými na ocenenie bol turecký novinár Can Dündar, bojujúci za slobodu tlače v Turecku, a vodca krymských Tatárov Mustafa Džemilev.

 

Sacharovovu cenu udeľuje EP každý rok jednotlivcom alebo organizáciám, ktorí presadzujú ochranu ľudských práv a slobôd. Cenu a finančnú odmenu vo výške 50.000 eur si laureátky slávnostne prevezmú 14. decembra počas plenárneho zasadnutia.

 

Nominácie na ocenenie môže podať buď politická skupina v EP alebo skupina minimálne 40 poslancov. Do užšieho výberu sa dostanú traja finalisti. O laureátovi rozhoduje Konferencia predsedov, zložená z predsedu EP a šéfov parlamentných politických skupín.

 

Cena za slobodu myslenia nesie pomenovanie po sovietskom vedcovi a disidentovi Andrejovi Sacharovovi. Prvú Sacharovovu cenu získal Nelson Mandela v roku 1988. O rok neskôr bol ocenený Alexander Dubček.

 

Minulý rok cenu získal saudskoarabský bloger Ráif Badawí. Ten bol vo svojej vlasti odsúdený na desať rokov väzenia a 1000 rán bičom za to, že na svojom blogu vyzýval na sociálny, politický a náboženský dialóg, čo je v Saudskej Arábii považované za urážku islamských hodnôt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies