Sacharovovu cenu si v EP prevzala venezuelská opozícia

NETKY.SK • 13 December 2017, 13:35 • 2 min
Sacharovovu cenu si v EP prevzala venezuelská opozícia

ŠTRASBURG - Tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorú udeľuje Európsky parlament (EP), si v stredu z rúk jeho predsedu Antonia Tajaniho prevzali predstavitelia venezuelskej demokratickej opozície a politickí väzni v tejto krajine. Európsky parlament chce týmto ocenením odmeniť odvahu venezuelských študentov a politikov bojujúcich za slobodu v čase, keď čelia represívnej vláde.

slovakia

left justify in out

Demokratickú opozíciu vo Venezuele podľa europoslancov predstavujú Národné zhromaždenie na čele s Juliom Borgesom a politickí väzni reprezentovaní Venezuelským trestným fórom (Foro Penal Venezolano) - Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos a Andrea González.

 

Poslanci EP konštatovali, že situácia vo Venezuele sa v oblasti demokracie, ľudských práv a sociálno-ekonomického vývoja dramaticky zhoršuje. Politickí väzni, ako aj demokratická opozícia vo Venezuele boli nominovaní na Sacharovovu cenu aj v roku 2015. Julio Borges v ďakovnom príhovore okrem iného povedal, že Sacharovova cena je aj uctením si 157 obetí tohtoročných protivládnych protestov. Režim vo Venezuele si vzal demokraciu za rukojemníka, boli vyvlastnené tisíce podnikov, čo prinieslo chudobu, povedal Borges.

 

Venezuelský parlament - Národné zhromaždenie - ovládaný opozíciou bol zbavený všetkých právomocí 18. augusta 2017. Toto opatrenie prijalo Ústavodarné zhromaždenie, ktorého vznik inicioval ešte bývalý venezuelský prezident Hugo Chávez a malo vypracovať nový základný zákon krajiny. Súčasne bolo začaté vyšetrovanie voči Borgesovi a podpredsedovi parlamentu Freddymu Guevarovi za to, že odmietli prisahať vernosť Ústavodarnému zhromaždeniu.

 

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorá pozostáva z certifikátu a finančnej odmeny vo výške 50.000 eur, udeľuje Európsky parlament každoročne od roku 1988 jednotlivcom alebo organizáciám bojujúcim za ľudské práva a základné slobody. Cena je pomenovaná po sovietskom fyzikovi a disidentovi Andrejovi Sacharovovi.

 

Vlani získali Sacharovovu cenu jezídky Nádja Murádová a Lamjá Hadžíová-Bašárová, ktoré prežili sexuálne zotročenie takzvaným Islamským štátom. Dnes sa snažia pomáhať ženám, ktoré boli taktiež vystavené sexuálnemu násiliu zo strany teroristických skupín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona