Sacharovovu cenu EP za rok 2010 získal Kubánec Guillermo Fariňas

NETKY.SK • 21 Október 2010, 11:52 • 2 min
Sacharovovu cenu EP za rok 2010 získal Kubánec Guillermo Fariňas

Sacharovovu cenu EP za rok 2010 získal Kubánec Guillermo Fariňas

slovakia

left justify in out

img

Európsky parlament vybral za laureáta Sacharovovej ceny za rok 2010 kubánskeho disidenta Guillerma Fariňasa. Víťaz získal s prestížnym ocenením aj šek v hodnote 50.000 eur.
      Štyridsaťosemročný Fariňas je symbolom boja za ľudské práva na Kube i jedným z hlavných predstaviteľov politického disentu proti režimu Fidela Castra. Ako doktor psychológie sa aktivizoval aj na poli nezávislej žurnalistiky.
      Fariňas je známy svojimi hladovkami, ktorými protestuje proti pomerom na "ostrove slobody". V posledných desaťročiach ich podnikol spolu 23; tú poslednú za práva politických väzňov ukončil v júli tohto roka.
      Finálovú trojku nominantov tvorila okrem Fariňasa etiópska opozičná aktivistka Birtukan Mideksa a izraelská mimovládna organizácia Breaking the Silence.
      V širšej deväťčlennej nominácii boli ešte väznený právny špecialista na ľudské práva Hajsam al-Málih zo Sýrie, bojovníčka za nezávislosť regiónu Západnej Sahary Aminatou Haidarová, väznený eritrejský novinár Dawit Isaak, vietnamský katolícky kňaz Nguyen Van Ly a medzinárodná organizácia Open Doors, ochraňujúca prenasledovaných kresťanov vo svete.  
      Cena Andreja Sacharova sa udeľuje každoročne od roku 1988. Je pomenovaná po nositeľovi Nobelovej ceny mieru, bývalom sovietskom disidentovi a fyzikovi, ktorý bol spolutvorcom vodíkovej bomby a snažil sa o zvyšovanie povedomia ľudí o jadrovom zbrojení. Za svoju angažovanosť v boji za ľudské práva v Sovietskom zväze bol Sacharov perzekvovaný. Víťaz si každoročne odnáša aj prémiu 50.000 eur.
      EP cenu udeľuje osobám alebo organizáciám, ktoré významne prispeli k boju za dodržiavanie ľudských práv, práv menšín či rozvoj demokracie a právneho štátu. V roku 1989 získal túto cenu Alexander Dubček.
      Tohtoročnému víťazovi slávnostne udelia cenu v rámci ceremónie počas posledného plenárneho zasadnutia 15. decembra v Štrasburgu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona