Sabotéri opäť zaútočili na plynovod na Sinajskom polostrove

NETKY.SK • 26 November 2011, 08:18 • 2 min
Sabotéri opäť zaútočili na plynovod na Sinajskom polostrove

Sabotéri opäť zaútočili na plynovod na Sinajskom polostrove

slovakia

left justify in out

img

Sabotéri dnes opäť odpálili nálož na plynovode na egyptskom Sinajskom polostrove, ktorým sa privádza zemný plyn do Izraela a Jordánska. 
Bomba vybuchla asi 60 kilometrov západne od mesta Aríš, metropoly egyptskej provincie Severný Sinaj. Na plynovode podľa agentúry Reuters nevznikli väčšie škody, ani nevypukol požiar.
V čase explózie sa totiž opravovali škody z predchádzajúceho útoku z 10. novembra, a tak cez potrubie prúdilo len malé množstvo plynu. 
Plynovod sa v púštnej oblasti na Sinajskom polostrove stal terčom bombového útoku už minimálne sedemkrát od začiatku roku, k väčšine sabotáží došlo po februárovom páde režimu prezident Husního Mubaraka. 
K zodpovednosti za výbuchy sa zatiaľ nikto neprihlásil. Egyptské úrady však v tejto súvislosti zatkli lídra regionálnej islamistickej skupiny inšpirovanej al-Káidou, vyzývajúcej na vytvorenie islamského emirátu na Sinaji.
Egypt a Izrael majú podpísanú dohodu o dodávkach zemného plynu na 20 rokov, ktorá však vyvoláva nevôľu egyptskej verejnosti - podľa kritikov ponúkla Káhira židovskému štátu príliš nízke ceny. Minulý mesiac Egypt zdvojnásobil cenu zemného plynu vyvážaného do Jordánska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies