Šabáb sa Keni vyhráža ďalšími útokmi a popiera, že by v komande bola žena

NETKY.SK • 25 September 2013, 10:44 • 2 min
Šabáb sa Keni vyhráža ďalšími útokmi a popiera, že by v komande bola žena

NAIROBI - Somálske islamistické milícia aš-Šabáb sa Keni vyhrážajú novými útokmi. Ich hovorca Alí Mahmúd Rádža vo videonahrávke, ktorá sa na internete objavila v noci nadnes, varoval "kenskú vládu a všetkých, ktorí ju podporujú," pred ďalšími útokmi.

slovakia

left justify in out

"Ak chcú mier, musia opustiť naše územie (Somálsko), prestať zasahovať do našich záležitostí, oslobodiť našich väzňov a zastaviť všetky formy boja proti nášmu náboženstvu," vyhlásil. Ako dôvod útoku na nákupné centrum v Nairobi velenie Šabábu uviedlo, že ide o pomstu za účasť kenských vojakov na intervencii afrických mierových zborov v Somálsku. 

Vo svojom najnovšom vyhlásení somálske milície dôrazne popreli, že by útočnom komande v Nairobi bola aj žena. "Máme k dispozícii dostatočný počet oddaných mladých mužov a naše sestry nenasadzujeme do podobných vojenských operácií," uviedol Rádža vo vyhlásení zverejnenom krátko po tom, ako kenský prezident Uhuru Kenyatta oznámil ukončenie vyše 80 hodín trvajúce drámy, ktorá stála život najmenej 61 ľudí.

Médiá špekulovali, že členkou útočiaceho komanda by mohla byť Britka Samantha Lewthwaitová, prezývaná aj Biela vdova, ktorá je podozrivá z bombového útoku na britských turistov v kenskej Mombase z roku 2011. Jej spolupáchateľ Jermaine Grant mal zhodou okolností práve dnes predstúpiť pred tamojší súd. Oboch páchateľov útoku zatkli v decembri 2011, ale Lewthwaitovej sa podarilo ujsť a polícii sa ju doteraz nepodarilo vypátrať. Jej manželom bol moslimský fundamentalista Jermaine Lindsay, jeden zo samovražedných atentátnikov, ktorí 7. júla 2005 spáchali v Londýne sériu útokov na dopravný systém.

Somálsky premiér Abdi Farah Chirdon, ktorý sa v Ženeve zúčastnil na rokovaní OSN venovanom jeho krajine, na margo útoku na nákupné centrum Westgate v Nairobi uviedol, že jeho páchatelia "sa budú zodpovedať za svoje činy". "Terorizmus nemá hranice," vyhlásil a dodal, že táto tragédia  obe krajiny zblížila.

Kenský prezident v utorok večer v prejave k národu oznámil, že bezpečnostné sily porazili útočníkov v nákupnom centre Westgate. Podľa bilancie, ktorú zverejnil, o život prišlo 67 ľudí. Ich počet sa môže ešte zvýšiť vzhľadom na vysoký počet nezvestných. Ďalšie obete sa totiž ešte môžu nachádzať v nákupnom centre, ktorého časť sa po požiari zrútila. 

Je pravdepodobné, že sa zvýši aj počet obetí z radov útočníkov. Kenyatta v prejave informoval, že bezpečnostné sily zabili piatich z nich. Ďalších 11 podozrivých osôb bolo zadržaných. 

Policajní a armádni odborníci na vyhľadávanie výbušnín spolu s vycvičenými psami dnes začali prehľadávať zničené nákupné centrum, aby zaistili a zneškodnili prípadné nastražené výbušniny. V ruinách pátrali aj po telách ďalších obetí útoku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies