Saakašvilimu si poriadne zavaril! Porušil zákon, keď prekročil hranice Ukrajiny bez povolenia

NETKY.SK • 12 September 2017, 12:24 • 2 min
Saakašvilimu si poriadne zavaril! Porušil zákon, keď prekročil hranice Ukrajiny bez povolenia

ĽVOV - Ukrajinská pohraničná stráž a polícia dnes v Ľvove doručila bývalému gubernátorovi Odeskej oblasti Michailovi Saakašvilimu protokol o porušení zákona, ktorého sa dopustil uplynulú nedeľu, keď sa na územie Ukrajiny dostal bez náležitej pohraničnej kontroly.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra TASS s tým, že protokol bol odovzdaný verejne a v prítomnosti Saakašviliho advokátov. Saakašvili je momentálne v Ľvove, kde sa ubytoval v hoteli Leopolis. Agentúra Ukrinform spresnila, že Saakašviliho advokáti vo foyer hotela najprv začali vyjednávať s predstaviteľmi ukrajinských úradov. Podľa agentúry úradníci chceli oznámenie Saakašvilimu doručiť osobne, zatiaľ čo advokáti im to spočiatku odmietali umožniť.

 

Saakašvili na Ukrajinu prišiel v nedeľu; k poľsko-ukrajinským štátnym hraniciam sa dostal autobusom po tom, ako vlak, v ktorom cestoval, nevypravili zo železničnej stanice v Poľsku. K samotným hraniciam prišiel Saakašvili pešo. Prechod cez tranzitnú zónu mu potom z ukrajinskej strany prerazila skupina jeho sympatizantov, ktorá sa pritom dostala do potýčok s pohraničníkmi. Tí podľa agentúrnych správ mali rozkaz nepoužiť zbrane.

 

V súvislosti s týmto incidentom ukrajinské úrady začali konať pre podozrenie z ilegálneho prechodu štátnych hraníc a pre podozrenie z kladenia odporu štátnym orgánom, dodal Ukrinform. Agentúra AP konštatuje, že Saakašviliho návrat na Ukrajinu je výzvou pre prezidenta Petra Porošenka, ktorého tento politik gruzínskeho pôvodu pred časom obvinil z nedostatočného presadzovania reforiem a slabého boja s korupciou na Ukrajine. 

 

Tieto Saakašviliho tvrdenia viedli k ostrým sporom s vedením krajiny a vlani v novembri aj k jeho odstúpeniu z funkcie odeského gubernátora. Porošenko mu následne v júli tohto roku odobral ukrajinské štátne občianstvo, ktoré Saakašvili musel získať, aby sa vôbec mohol stať gubernátorom. Prezidentská kancelária ako dôvod Porošenkovho kroku uviedla, že Saakašvili pred udelením občianstva poskytol nehodnoverné informácie. Saakašvili je momentálne bez občianstva, keďže gruzínske mu bolo po udelení ukrajinského pozastavené.

 

V roku 2014 voči Saakašvilimu v Gruzínsku vzniesli obvinenia zo sprenevery rozpočtových prostriedkov v odhadovanej výške päť miliónov dolárov. Spolu s bývalým premiérom Vanom Merabišvilim obvinili Saakašviliho aj z organizovania fyzického útoku z roku 2005 na exposlanca Valerija Gelašviliho. Okrem toho Saakašvili čelí obvineniu zo zneužitia právomocí v súvislosti s potlačením protestov v roku 2007, raziou v televízii Imedi a nadobudnutím majetku. Gruzínsko pred časom žiadalo Ukrajinu o Saakašviliho vydanie. Práve tomuto kroku sa jeho advokáti snažia zabrániť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies