Saakašvili kvôli korupcii odchádza z funkcie gubernátora Odeskej oblasti

NETKY.SK • 7 November 2016, 12:57 • 2 min
Saakašvili kvôli korupcii odchádza z funkcie gubernátora Odeskej oblasti

KYJEV - Gubernátor Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny Michail Saakašvili dnes na tlačovej konferencii v Odese oznámil, že podáva demisiu. Ako dôvod uviedol neochotu ukrajinskej vlády bojovať s korupciou.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Ukrinform Saakašvili vysvetlil, že bez ohľadu na zmenu mocenských pomerov na Ukrajine "korupcia bujnie" aj naďalej.

 

"Ako kradli predtým, tak kradnú aj teraz," dodal Saakašvili, ktorý spresnil, že "poslednou kvapkou" preňho bolo zverejnenie elektronických vyhlásení o majetkových pomeroch štátnych úradníkov.

 

Ukázalo sa totiž, že väčšina vysokých štátnych úradníkov a poslancov parlamentu zámerne skresľuje reálny obraz o svojej finančnej situácii. Skrývajú napríklad výšku príjmov a majetok prepisujú na svojich príbuzných a známych. Ukázalo sa tiež, že väčšinu svojich úspor majú odloženú v zahraničnej mene, nie v hrivnách, a často nie ani v ukrajinských bankách.

 

Saakašvili však na tlačovej konferencii v Odese avizoval, že bude pokračovať vo svojich aktivitách. Zdôraznil, že rozvoj v Odeskej oblasti bude možný až vtedy, keď "Kyjev bude oslobodený od korupčníkov, ktorí priamo sponzorujú zločinnosť a bezprávie".

 

Gubernátorom Odeskej oblasti bol Saakašvili od vlaňajšieho mája. Do tejto funkcie ho vymenoval ukrajinský prezident Petro Porošenko. Predtým - od februára 2015 - Saakašvili zastával funkciu Porošenkovho poradcu. Od 29. mája 2015 má ukrajinské občianstvo.

 

Saakašvili opustil Gruzínsko v novembri roku 2013 po tom, ako sa funkcie hlavy štátu ujal víťaz prezidentských volieb Giorgi Margvelašvili. V gruzínsku je proti Saakašvilimu vznesených niekoľko obvinení vrátane sprenevery rozpočtových prostriedkov. Gruzínsko po ňom vyhlásilo pátranie.

 

Saakašvili oznámil, že do Gruzínska sa vráti v prípade víťazstva svojej strany v parlamentných voľbách, ktoré sa konali 30. októbra. V deň hlasovania však exprezident oznámil, že si svoj návrat do vlasti rozmyslel. Jeho Zjednotené národné hnutie (UNM) získalo v prvom kole len 27 percent hlasov a 27 parlamentných kresiel a nedarilo sa mu ani v kole druhom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona