S výstavbou veľkých paroplynových elektrární sa v SR nepočíta

NETKY.SK • 3 November 2014, 12:04 • 2 min
S výstavbou veľkých paroplynových elektrární sa v SR nepočíta

BRATISLAVA - S výstavbou veľkých paroplynových elektrární sa na Slovensku nepočíta. Vyplýva to z Návrhu Energetickej politiky SR spracovanej Ministerstvom hospodárstva (MH) SR, ktorú by na svojej stredajšej schôdzi (5. 11.) mala prerokovať a schváliť vláda SR.

slovakia

left justify in out

Energetická politika SR je strategický dokument, ktorý definuje ciele a priority energetického sektora do roku 2035 s výhľadom do roku 2050. "S výstavbou veľkých paroplynových elektrární sa nepočíta z titulu ochrany ovzdušia preferovaním bezuhlíkovej výroby v jadrových elektrárňach a v obnoviteľných zdrojoch energie (OZE), ako aj z titulu ich nehospodárnej prevádzky pri súčasných cenách zemného plynu respektíve elektriny," spresnil rezort hospodárstva vo vládnom dokumente.

 

V návrhu energetickej politiky sa uvažuje o obmedzenej výstavbe zdrojov na fosílne palivá, preto predpokladaná bilancia výroby elektriny ráta iba s menšími zdrojmi na báze zemného plynu s kombinovanou výrobou elektriny a tepla, realizovaných najmä v rámci rekonštrukcií ako náhrada dožitých blokov, ktoré nevyhovujú novým emisným predpisom.
      

Vysoký podiel jadrových elektrární však podľa návrhu energetickej politiky môže mať limitujúci vplyv na regulačnú schopnosť sústavy, najmä v časoch s obmedzenými možnosťami exportu elektriny zo SR. Podľa MH SR treba vyriešiť aj otázku obmedzovania výstavby OZE a elektrární s kombinovanou výrobou, u ktorých bude potrebné rešpektovať povinný výkup elektriny. Prevádzka niektorých fosílnych zdrojov bude ale naďalej nevyhnutná z hľadiska poskytovania podporných služieb. "V súčasnosti nie je možné predpovedať exportné možnosti SR na dlhé obdobie vopred, nakoľko aj okolité štáty realizujú vlastný rozvojový program, ktorý je tiež zameraný na zabezpečenie sebestačnosti v zásobovaní elektrinou," dodal rezort hospodárstva v návrhu Energetickej politiky SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies