S výsluchom svedkov pomôže Široký

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 09:15 • 2 min
S výsluchom svedkov pomôže Široký

BRATISLAVA - Už na budúci rok sa zrejme súdne pojednávania výrazne zmenia, avizuje v dnešnom vydaní denník Sme. Obžalovaných, svedkov, znalcov či tlmočníkov, ktorí práve nie sú poruke, nebudú predvolávať do súdnej miestnosti, ale vypočujú ich na diaľku.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo spravodlivosti chce na súdy a do väzníc zaviesť informačný systém na videokonferencie. Ako píše Sme, za takmer 14 miliónov eur ho dodá spoločnosť bit-Studio, ktorá patrí do portfólia akciovky Druhá strategická. Denník dodáva, že predsedom predstavenstva Druhej strategickej je Juraj Široký, označovaný za mecenáša vládneho Smeru. Firma bola úspešná aj za prvej vlády Roberta Fica, pripomína Sme. Ministerstvu hospodárstva pod vedením Ľubomíra Jahnátka vtedy dodávala počítače a servis za dva milióny eur. Jahnátek bol pred vstupom do politiky šéfom Širokého fabriky Plastika.

 

„Systém vytvorí priestor na zrýchlenie úkonov a tiež ušetrí náklady vzhľadom na elimináciu potreby cestovania a transportu na súdne pojednávania,“ povedala hovorkyňa ministerstva Alexandra Donevová. Investícia sa má podľa ministerstva do šiestich rokov vrátiť. Súdom by videokonferencie mali pomôcť aj pri cezhraničných konaniach, v ktorých budú musieť vypočúvať aj ľudí zo zahraničia. Doplnkovo by chceli súdne procesy cez videomost prenášať študentom práva či verejnosti. 


Na podobné účely si informačný systém plánujú vybudovať aj v Česku. Sme uvádza, že kým Slovensko bude infraštruktúra pre videokonferencie stáť 13,9 milióna eur, Česi rátajú so sumou 49 miliónov českých korún, čo je asi 1,8 milióna eur. Na porovnanie slovenské bit-Studio len prácu svojich ľudí ocenilo na približne 1,3 milióna eur. Česi chcú vybaviť 98 súdov a pätnásť väzníc. U nás máme asi o tridsať súdov menej, informatici okrem nich a osemnástich väzníc systém zavedú napríklad aj do Justičnej akadémie. 

Podľa Sme sa konkrétne technické parametre českého a slovenského systému porovnávať nedajú. Aj preto, že v Česku zatiaľ verejnú súťaž len vyhlásia. Zákazky sa preto môžu líšiť napríklad v tom, koľko a akých zariadení, serverov či obrazoviek nainštalujú. Donevová z nášho ministerstva osemnásobne vyššiu cenu u nás komentovať nechcela. „Považujeme za potrebné zdôrazniť, že u nás boli na rozdiel od Česka dlhodobo zanedbávané investície do informatizácie súdov a preto treba mnohé veci budovať od základov.“ Zariadenia, ktoré nakúpia, vraj budú mať univerzálnejšie využitie, napríklad na hlasovú komunikáciu vnútri justície. Týmto spôsobom chcú časom ušetriť na faktúrach za telefóny. 

 

Hovorkyňa českého ministerstva Kateřina Hrochová vraví, že chcú nakúpiť systém ako celok od koncových zariadení až po centrálnu infraštruktúru. Plánujú ich však napojiť na už existujúce siete, ktoré u nás podľa Donevovej treba vybudovať. „Vzhľadom na rôznorodosť právnych noriem, a teda odlišnosti požiadaviek je málo pravdepodobné, že pôjde o úplne identické riešenia,“ myslí si o podobných projektoch v zahraničí hovorkyňa bit-Studia Michaela Kováčik Grendelová. 

 

Cenové ponuky v slovenskom tendri predložili tri firmy. Okrem bit-Studia ešte Atos a ICZ. Širokého firma konkurentov porazila v elektronickej aukcii, kde sa cena z pôvodnej vstupnej sumy znížila o dva milióny eur. Všetkým trom firmám sa tento rok na ministerstve spravodlivosti darilo. ICZ za viac ako dvadsať miliónov dodá elektronické náramky a monitorovací systém pre väzňov v domácom väzení, Atos zasa vybuduje elektronický archív za tri milióny. Zákazku dostal podobne ako bit-Studio v júli, ministerstvo totiž naraz obstarávalo viac projektov, ktoré majú informatizovať justíciu. Uspela ešte aj IBM, ktorá za ďalšie služby elektronického súdnictva zinkasuje asi desať miliónov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies