S výskumom gymnazistov o Židoch v regióne sa zoznámia zahraniční študenti

NETKY.SK • 20 September 2010, 11:06 • 2 min
S výskumom gymnazistov o Židoch v regióne sa zoznámia zahraniční študenti

S výskumom gymnazistov o Židoch v regióne sa zoznámia zahraniční študenti

slovakia

left justify in out

img

S výsledkami ojedinelého študentského výskumu, zameraného na mapovanie histórie života židovského obyvateľstva v regióne, sa dnes v Detve oboznámi 24 študentov stredných škôl a gymnázií z Maďarska, Poľska, Česka a Ukrajiny. Všetci boli zapojení do podobného projektu vo vlastných krajinách.
      Študenti detvianskeho gymnázia pod vedením profesorky Anny Bartókovej zbierali informácie k téme od vlaňajšej jesene. Zamerali sa najmä na príchod Židov do Detvy a okolia, obdobie prvej ČSR, autonómiu a tiež na ich pohnuté osudy počas Slovenskej republiky v rokoch 1939 – 1945. Výsledky svojho výskumu predstavili verejnosti začiatkom leta na výstave v Podpolianskom múzeu v Detve.
      "Nebolo ľahké hľadať dávno zabudnuté osudy, nitky k rodinám, ktoré tu kedysi žili, pracovali a boli súčasťou tunajšieho obyvateľstva. Bolo nutné vrátiť sa nielen k odbornej literatúre či navštíviť archívy, matriky, pamätné miesta, ale k slovu sa dostali hlavne žijúci pamätníci, regionálne židovské komunity i potomkovia židovských rodín, ktorí v niektorých rokoch výrazne ovplyvňovali tunajší verejný i hospodársky život," uviedla pre TASR vedúca múzea Renáta Babicová.
      Navyše, študenti prezentovali svoje výsledky aj počas výskumu, a to formou rôznych prezentácii a prednášok v školách i na pôde múzea. "Výstava na 12 paneloch sprístupňuje verejnosti len časť poznatkov, ku ktorým sme sa počas roka dopracovali," pripomenula Babicová.
      V rámci trojdňového pobytu zahraničných študentov v Detve pre nich pedagógovia devianskeho gymnázia pripravili aj odborné exkurzie, dokumentujúce hlavne židovské pamiatky v Detve, Zvolene, Lučenci, Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici a Nitre.
      Finálnym produktom projektu je okrem výstavy aj DVD a v blízkej budúcnosti aj publikácia, ktorej autormi budú vybraní študenti z každej zúčastnenej krajiny. V nej budú prezentovať svoj región, osudy židovskej komunity, genealógiu miestneho židovského obyvateľstva a hlavne – ideu spolupatričnosti a tolerancie medzi rozdielnymi krajinami.
      Výsledky svojich zistení prezentovali študenti už v Poľsku, ktoré bolo zároveň prvou hosťujúcou krajinou ostatných účastníkov.
      Medzinárodný študentský projekt mapovania života židovských komunít na území krajín strednej a východnej Európy je súčasťou RITA programu. Spoluorganizátormi sú spolky Deutsch Jewish Humanitarian Fund a Fundacja Batorego.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies