S Veľkou pyramídou v Gíze niečo nie je v poriadku

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 18:00 • 2 min
S Veľkou pyramídou v Gíze niečo nie je v poriadku

KÁHIRA - Veľká pyramída v Gíze je jednou zo siedmych divov sveta, neznamená to však, že je dokonalá.

slovakia

left justify in out

Stavba takejto gigantickej štruktúry pred viac ako 4500 rokmi je samozrejme impozantná a určite nebola jednoduchá.

Najnovší výskum tejto pyramídy ukázal, že západná strana je až o 14,1 centimetra dlhšia ako východná. Znamená to, že pyramída nemá štvorcový pôdorys ako sa doteraz predpokladalo, ale má tvar rovnoramenného lichobežníka.

 

img

S objavom prišiel tím výskumníkov, ktorého súčasťou bol aj inžinier Glen Dash. Ten povedal, že nedostatok vápencového plášťa, ktorý pôvodne pokrýval celú pyramídu, skomplikoval presné merania.

"Väčšina kameňov z vonkajšieho obloženia pyramídy bola odstránená už pred niekoľkými storočiami. Pyramída, ako ju vidíme dnes, je bez väčšiny svojho pôvodného plášťa," povedal Dash.

Napriek novému objavu sa odborníci stále nevedia úplne zhodnúť na tom, ako boli pyramídy postavené. Dash pre National Geographic povedal, že úroveň presnosti konštrukcie pyramídy naznačuje, že bola položená na orientovanú mriežku.

"Dúfame, že nakoniec zistíme, ako Egypťania poskladali pyramídu s takou presnosťou, a že sa pritom veľa naučíme o nástrojoch a technológiách, ktoré mali v tých časoch k dispozícii," dodal Dash.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies