S vedomím ministra Lipšica je odpočúvaných 40 poslancov

NETKY.SK • 17 Marec 2011, 13:08 • 2 min
S vedomím ministra Lipšica je odpočúvaných 40 poslancov

S vedomím ministra Lipšica je odpočúvaných 40 poslancov

slovakia

left justify in out

img

S vedomím ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) je odpočúvaných 40 poslancov Národnej rady (NR) SR, nie len opozičných, ale aj koaličných. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol poslanec NR SR Igor Štefanov (SNS) s odvolaním na "dobre informované zdroje".
"Podľa informácií, ktoré sa k nám dostali, sú odpočúvaní aj niektorí novinári," dodal Štefanov. Podľa Štefanova vyšiel minister s informáciami ohľadom vyšetrovania tzv. "nástenkového" tendra účelovo a narýchlo preto, že SNS chcela zvolať sériu tlačových konferencií k okolnostiam, ktoré sú závažné a ktoré chcel podľa neho Lipšic mediálne prekryť. Štefanov doplnil, že podľa Lipšica došlo v tejto kauze ku škode viac ako tri miliardy korún. "Ani desať pecent z tejto čiastky nebolo vyčerpaných a každé euro bolo zdokladované do posladného centa," uzavrel Štefanov.
Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) 9. marca oznámil, že poslanec Národnej rady (NR) SR bude čeliť návrhu na zbavenie imunity za kauzu nástenkový tender. Potvrdil, že ide o exministra výstavby za SNS Igora Štefanova. "Včera (8. marca, pozn. TASR) bolo vyšetrovateľom vznesené obvinenie voči štyrom osobám. Zároveň bol daný podnet dozorujúcej prokurátorke na zbavenie imunity piateho podozrivého, ktorý je poslancom NR SR. Vyslovené bolo obvinenie inžinierovi M. J. za zločin machinácie pri verejnom obstarávaní, zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a za obzvlášť závažný zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa," informoval 9. marca Lipšic. Ostatným bolo vznesené obvinenie za zločin machinácie pri verejnom obstarávaní.
Podľa Lipšica je podozrenie, že išlo o zmanipulovaný tender pre vopred určenú firmu. "Konaním prišlo ku škode vo výške 3,6 miliardy korún. Ide o jednu z najzávažnejších káuz, kde sú podozriví vysokopostavení predstavitelia bývalej vlády," upozornil.
"Dôkazy sú zabezpečené podľa mojej mienky veľmi dobre," povedal Lipšic. Špekulovať o tom, či budú aj ďalší obvinení, je podľa neho zatiaľ predčasné. Štátny tajomník ministerstva Maroš Žilinka povedal, že jedným z dôkazov je návrh zmluvy o spolupráci medzi ministerstvom a konzorciom, ktorá bola vypracovaná deň pred vyhodnotením ponúk.
Opozičná SNS reagovala 10. marca tým, že dala podnet na Generálnu prokuratúru (GP) SR za výroky ministra vnútra SR Daniela Lipšica (KDH) a jeho štátneho tajomníka Maroša Žilinku k návrhu na odobratie imunity poslancovi Igorovi Štefanovovi (SNS).
Dôvodom tohto kroku je podozrenie, že Lipšic a Žilinka mali prekročiť svoje právomoci tým, že ako neoprávnené osoby nahliadli do vyšetrovacieho spisu. "Obaja sú funkcionári a nemôžu robiť viac, ako im dovoľuje zákon. Nazeranie do vyšetrovacieho spisu spadá pod osobitný režim. Mám za to, že počas tlačovky tým, že minister jasne povedal výšku škody, trestu, že dôkazná situácia je dobrá, menoval osoby a hovorilo sa o obsahu dôkazov, je zrejmé, že museli nahliadnuť do spisového materiálu," tvrdí Danko.
V minulom volebnom období neúspešne žiadal generálny prokurátor Dobroslav Trnka parlament o vydanie na trestné stíhanie vtedajšieho poslanca Smeru-SD Jána Kvorku pre obvinenie z obmedzovania osobnej slobody. Za jeho vydanie vtedy hlasovalo 49 poslancov, proti bolo 63, deviati sa zdržali hlasovania a dvaja nehlasovali. Z koaličných poslancov hlasovala za zbavenie imunity poslanca len Renáta Zmajkovičová (Smer-SD). Väčšina vtedajších opozičných členov snemovne hlasovala kladne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies